- uncategorized
Pe baza documentelor de fundamentare ale acestor proiecte, se estimeaza ca banii alocati prin program vor ajuta la transferul unui volum de trafic de 16,8 miliarde de tonekm din portofoliile operatorilor rutieri in cele ale operatorilor feroviari, fluviali si maritimi. Alaturi de cele 22 de proiecte care vor primi in mod cert granturi Marco Polo, Comisia a alcatuit si o „lista de asteptare“ ce cuprinde inca 17 proiecte, acestea urmand a fi finantate doar daca vor exista suplimentari de buget.
Marco Polo n-are succes la companiile locale
Nicio companie din Romania nu este mentionata in lista partenerilor proiectelor selectate pentru finantare in acest an. Un singur proiect vizeaza si fluxuri de marfuri din Romania – ECO DANUBE, fara insa a implica in mod explicit parteneri romani. Acest proiect are ca scop transportul de marfuri speciale, grele si agabaritice pe Dunare, intre Germania si Austria pe de o parte si Bulgaria si Romania pe de alta parte. Alaturi de compania austriaca lider de proiect – Hödlmayr International, derularea ECO DANUBE este asigurata de parteneri germani (P. Schwandner Logistik + Transport si Euro Bevrachting Germany) si austrieci (Connect Speditionsgesellschaft si Eco Danube).
Contributia financiara a UE insumeaza 2,63 milioane de euro, iar proiectul s-a concretizat deja in efectuarea de transporturi pe Dunare in si din Romania (portul Giurgiu), de exemplu, fiind livrate in Austria cateva sute de autoturisme produse in uzina Dacia de la Pitesti. Pe lista de asteptare se regaseste un alt proiect ce nu implica in mod oficial parteneri romani, insa are ca scop derularea de transporturi pana pe teritoriul Romaniei: SEZARA, o legatura maritima si feroviara intre nordul Italiei, portul sloven Koper si vestul Romaniei. Adria Transport (Slovenia), Graz-Köflacher Bahn und Busbetrieb (Austria) si Luka Koper (Slovenia) sunt cei trei parteneri care au propus Comisiei subventionarea cu 2,5 milioane de euro a transporturilor intermodale sub egida SEZARA.
Schimbari ademenitoare pentru 2010
Daca intre partenerii proiectelor propuse in 2009 si selectate luna trecuta nu s-a numarat nicio companie din Romania, urmatoarea cerere de proiecte, care ar trebui sa fie lansata in cursul acestei luni, poate constitui o ocazie mai buna pentru implicarea in program a operatorilor autohtoni de transport. Lansarea cererii de proiecte pentru 2010 se anunta a fi mai tentanta pentru ca va fi insotita de modificarea unor criterii de baza ale programului. Astfel, nivelul subventiilor acordate sub forma granturilor Marco Polo va fi dublu, pragurile minime de participare vor fi coborate pentru a facilita implicarea companiilor mici si mijlocii, iar procedurile birocratice vor fi simplificate.
In cazul subventiilor, titularii proiectelor vor putea beneficia de doi euro pentru un volum de trafic de 500 tone-km transferat de pe sosea pe cai ferate, cai navigabile interioare sau rute maritime. In ceea ce priveste pragurile de eligibilitate, un proiect va putea obtine finantare daca va asigura transferul modal al unui volumul de trafic insumand cel putin 60 de milioane de tonekm (in loc de 250 de milioane de tone-km, cat era pragul minim pana in 2009).
Exista chiar si o exceptie mai generoasa din acest punct de vedere: in cazul in care transferul se face de pe sosea pe o cale navigabila interioara, va fi necesara depasirea unui volum de trafic de numai 13 milioane tone-km (echivalentul a 13 curse pe o ruta cu lungimea de 1.000 km efectuate cu o barja incarcata cu 1.000 de tone de marfa). Cat priveste procedurile birocratice, a fost revizuita modalitatea de aprobare a proiectelor, astfel incat din momentul depunerii cererii si pana la acordarea finantarii (in cazul in care proiectul respectiv este considerat eligibil si se califica printre actiunile selectate in vederea acordarii granturilor) nu va trece mai mult de un an (pana acum, erau pierdute, in medie, 470 de zile intre etapa initiala si cea finala).