• uncategorized

Pentru pastrarea postului, angajatul trebuie sa se straduiasca sa devina un model. Si asta pentru ca a trecut vremea in care candidatii veneau la interviul de angajare nepregatiti, mizand pe faptul ca angajatorul oricum are nevoie de ei si ii va angaja. Mihaela Forgaciu, experta in resurse umane, spune ca acum este timpul ca salariatii sa-si revizuiasca atitudinea si sa incerce sa aiba calitatile unui candidat ideal: „Portretul candidatului ideal nu va mai fi o utopie. Dimpotriva, calitatile pretinse de recrutori vor fi cele care vor securiza locul de munca al angajatilor care tin la scaunele lor si la salariile pe care le ridica lunar“.

Competentele tehnice nu mai sunt suficiente

Mihaela Stroe, doctorand in comunicare, spune ca, pentru pastrarea locului de munca, vor fi necesare si alte abilitati, nu numai cele de tip tehnic, legate de post. Pe langa competenta, angajatii vor trebui sa se straduiasca mai mult sa-si imbunatat easca relatiile de comunicare, de lucru in echipa si sa renunte la egoism. „Vor avea de castigat foarte mult cei care stiu sa lucreze cot la cot cu altii. Practic, ajutand un coleg, ajuti compania. Daca firmei ii va merge bine, si tie iti va merge bine – asa trebuie judecat“, explica Mihaela Stroe.

Calitatea de a fi foarte bun in ceea ce faci – spune si Nicoleta Udrea, director profesional la compania de recrutare Skill Team din Bucuresti – este o garantie a locului de munca. „Insa nu este suficienta! Nu se poate ca un angajat sa fie si foarte bun si demotivat.Trebuie sa-i pese de actiunile sale. Mai mult, sa fie proactiv, sa aiba initiativa. Pe de alta parte, profesionalismul nu trebuie sa mearga decat in beneficiul angajatorului – aceasta reprezinta dedicatia. Iar dedicatia salveaza si pozitia unui angajat“, argumenteaza Nicoleta Udrea.

Stabilitatea influenteaza pozitiv cariera

Cu cat ati petrecut mai mult timp intr-o organizatie, respectand criteriile calitatii muncii, cu atat veti avea un loc mai sigur. „Pana la urma, ce isi doreste angajatorul? Un profesionist, capabil sa se automotiveze, sa creada in firma sa si sa o cunoasca destul de bine, pentru ca si-a petrecut cativa ani in acea companie“, este de parere Nicoleta Udrea.

Cei care vor ramane mai mult timp intr-o companie si care nu vor sari de la un angajator la altul vor fi apreciati. „Fireste, simpla prezenta nu este suficienta. Angajatul trebuie sa fie activ, implicat in ceea ce face, interesat de proiectele la care lucreaza. Este necesara o atitudine de tipul «I can do». Oamenii cu aceste calitati au sanse mari sa-sI pastreze slujbele“, este de parere si Oana Mosoiu, consultant al companiei Ascent, specializata in resurse umane.

Seriozitate inainte de toate

Cea mai buna strategie pentru pastrarea locului de munca este ca angajatul sa-si faca treaba ca la carte si sa nu se dea la o parte de la munca, sustine Alin Ghizasan, business coach. Sarcinile trebuie sa fie indeplinite la timp, respectand cu strictete termenele limita. „Practic, angajatul trebuie sa dovedeasca zi de zi ca este indispensabil. Fiecare zi poate fi privita ca un examen si angajatul trebuie sa faca zilnic dovada ca este potrivit in postul pe care-l ocupa“, indeamna Alin Ghizasan.

Si, spune el, n-ar strica ca angajatul sa faca si ceva in plus: daca apare o problema, sa nu se limiteze doar la a o prezenta sefului: „Trebuie sa prezinte si solutii, de fiecare data. Poate ca vor fi bune si asta inseamna ca superiorul il va aprecia mai mult pe angajatul care le-a propus. Sau poate ca nu vor fi bune, insa seful va tine minte ca acea persoana s-a straduit sa rezolve o problema“.

Pe de alta parte, implicarea in activitatea de la serviciu poate salva o slujba, dar nu trebuie sa fie doar de fatada, dupa cum explica Alin Ghizasan: „In cazul in care un angajat doar mimeaza munca, poate ca seful nu-si va da seama de tertipul folosit, insa colegii il vor sesiza imediat. Iar in situatii de criza, colegii care vor sa-si pastreze postul cu orice pret s-ar putea sa speculeze acest aspect si sa i-l sugereze sefului“.

Colegii, foarte importanti

In conditii de criza, nu mai este loc pentru simpatii si antipatii la serviciu, considera Mihaela Stroe. Micile „bisericute“ trebuie sa dispara: „Angajatul model nu face parte din asemenea grupari. El este comunicativ, vorbeste cu toata lumea, isi trateaza colegii la fel, fara niciun fel de diferentieri. Despre micile barfe nici nu mai poate fi vorba!”.

Si pauzele de masa prea lungi sau cele de tigara prea dese nu vor da bine in ochii sefilor. De asemenea, si timpul pierdut in fata calculatorului pentru a folosi diferite platforme de mesagerie instantanee nu vor fi privite cu ochi buni de angajator. „Seful va dori intotdeauna ca timpul petrecut la serviciu sa fie in folosul companiei. Asta inseamna ca un angajat constiincios trebuie sa faca in asa fel incat «hotii de timp» sa nu-l «fure» chiar pe el, si astfel sa determine pierderea postului ocupat“, atentioneaza Alin Ghizasan.

Rezultatele conteaza

In aceasta perioada, companiile sunt foarte atente la performant ele angajatilor, spune Ana Giurca, consultant al companiei Catalyst Solutions, specializata in recrutare. Pe langa asumarea de responsabilitati, chiar si peste limitele postului ocupat, este extrem de important sa nu fie provocate motive pentru concediere. Cei fara rezultate nu vor fi preferati de sefi. Practic, vor ramane doar cei care se vor purta la serviciu ca si cum compania ar fi a lor, desi sunt doar angajati. „Atunci cand ai afacerea ta, te implici. Te doare cand cineva intarzie, cand altcineva se relaxeaza la birou in loc sa munceasca sau cand cuiva nu-i pasa de proiectele vesnic amanate sau de cele nefinalizate. Te doare cand nu ai rezultate. O astfel de «durere» ar trebui sa aiba si angajatul. Practic, salariatul, indiferent ca este subaltern sau sef, trebuie sa se puna in pielea celui care l-a creditat cu incredere atunci cand i-a acordat postul pe care il are. Este timpul ca salariatul sa incerce sa nu dezamageasca“, spune Mihaela Stroe.

Specialistii mai spun ca in aceasta perioada nu trebuie lasata deoparte dezvoltarea profesionala. Este timpul pentru perfectionari, facute chiar pe cont propriu, cata vreme companiile reduc aceste cheltuieli. Este indicata urmarea de cursuri de limbi straine sau a unora care vizeaza direct competente pe care angajatul trebuie sa le detina pentru a fi eficient pe postul ocupat. Intre cursurile recomandate se numara cele de comunicare, negociere, tehnici de vanzari, managementul timpului sau chiar gestionarea stresului. 

Ponturi cum sa va cuceriti seful

• Nu veniti tarziu la serviciu, nici macar cu zece minute peste ora de incepere a programului. Dimpotriva, daca puteti, veniti cu zece minute mai devreme.

• Nu pierdeti vremea la cafele si tigari.

• Nu barfiti.

• Nu lipsiti nemotivat.

• Incercati sa va ajutati mereu colegii, in limita timpului posibil.

• Nu navigati pe Internet pentru a face cumparaturi sau pentru a trimite bancuri prietenilor.

• Implicati-va in proiectul la care lucrati.

• Veniti mereu cu idei noi sau cu propuneri de revigorare a unui proiect ce parea „mort“.

• Fiti deschis la comunicarea cu colegii.

• Vorbiti mai mult cu seful dumneavoastra despre ce anume faceti si prezentati-i din cand in cand stadiul proiectului la care lucrati.

• Incercati sa fiti amabil cu toata lumea.

• Nu fiti negativist.

• Nu cereti fara motive marire de salariu.

• Invatati lucruri noi.

• Respectati termenele limita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *