• uncategorized

Prin acest program, Uniunea Europeana acorda asistenta financiara comunitara pentru proiecte ce vizeaza decongestionarea transportului rutier de marfa prin utilizarea cailor navigabile maritime si interioare, respectiv cailor ferate.

 

Sprijin sporit

Cererea de proiecte pentru 2010 are cateva particularitati fata de cele din anii precedenti. Astfel, in acest an se vor aplica noi conditii aprobate de autoritatile europene in vederea usurarii participarii companiilor mici, prin relaxarea condit iilor de eligibilitate si simplificarea procedurilor birocratice aferente programului. Totodata, fiecare proiect castigator va beneficia de un sprijin mai mare din bugetul UE, odata dublata suma acordata ca subventie (la doi euro pentru un volum de trafic de 500 de tone-km).

Proiectele pot fi inaintate de societati comerciale (chiar si cele cu capital majoritar de stat) din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Croatia, pana cel tarziu in data de 18 mai, la adresa European Commission, Executive Agency for Competitiveness and Innovation – EACI, Courrier Central, Avenue du Bourget 1, B-1140 Brussels. Odata receptionate de Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare (EACI), proiectele vor fi supuse unei proceduri riguroase de selectie, iar primele clasate vor primi finantari pe o perioada de cel mult cinci ani. Un criteriu important de selectie il reprezinta sustenabilitatea proiectului si dupa incetarea acordarii sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca firmele trebuie sa demonstreze in cadrul cererilor de finant are faptul ca proiectul va avea continuitate si impact dupa ce nu vor mai beneficia de subventii.

Cererea de proiecte mentioneaza si termenele la care sunt programate etapele succesive ale procesului de selectie a proiectelor castiga toare. Astfel, deschiderea plicurilor ce contin cererile de finantare este programata in ultima decada a lunii mai, publicarea rapoartelor de evaluare a proiectelor – in septembrie, notificarea aplicantilor selectat i in vederea inceperii negocierilor pentru semnarea contractelor – tot in septembrie 2010, iar semnarea contractelor de finantare – in primul trimestru al anului viitor.

 

Cinci directii de finantare

Cererile de finantare pot fi incadrate in cinci categorii, pe baza scopului urmarit: actiuni de transfer modal, actiuni catalizatoare, actiuni de evitare a traficului, actiuni de dezvoltare a unor autostrazi maritime si actiuni de invatare in comun. Proiectele care vizeaza strict construirea de elemente de infrastructura, activitati de cercetare si dezvoltare sau studii nu sunt eligibile. Actiunile de transfer modal trebuie sa se concentreze asupra prelua rii pe alte mijloace de transport a marfurilor care in mod obisnuit sunt livrate cu camionul.

Proiectele din aceasta categorie pot propune servicii noi (start-up) sau imbunata- tiri aduse unor servicii deja opera- tionale. Aceste proiecte nu trebuie sa fie neaparat inovative, ci doar sa asigure preluarea unei cantitati cat mai mari de marfa de pe sosea pe caile ferate. Actiunile catalizatoare reprezinta acele proiecte cu un grad insemnat de inovatie care permit depasirea unor bariere in calea fluxurilor de marfuri (de exemplu, un lant muntos). Proiectele incadrate in aceasta categorie trebuie sa schimbe intr-un mod radical modul in care sunt organizate si derulate la scara europeana transporturile pe calea ferata, pe cai navigabile interioare sau pe mare.

Autostrazile maritime trebuie sa inlocuiasca servicii de transport rutier de lung parcurs cu transport maritim pe rute scurte in combinat ie cu alte modalitati de transport, astfel incat sa poata fi oferite servicii de tip door-to-door. Actiunile de dezvoltare a autostrazilor maritime sunt inovative in ceea ce prives te solutiile logistice aplicate, echipamentele utilizate si tipurile de servicii oferite. Actiunile de invatare in comun au ca scop imbunatatirea cunos- tintelor specialistilor din sectorul transporturilor si serviciilor conexe. Nu este avuta in vedere doar instruirea in vederea acumula rii de noi cunostinte, ci si cooperarea in vederea schimburilor de experienta. Actiunile de evitare a traficului se refera la masuri de integrare a transportului in logistica productiei, reducand cererea de transport de marfuri cu impact direct asupra emisiilor poluante. Proiectele incadrate in aceasta categorie trebuie sa fie inovative si sa nu afecteze negativ volumul productiei sau forta de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *