• uncategorized

Pe de alta parte, multe companii sunt inca in etapa definitivarii bugetelor pentru anul in curs si asteapta confirmarea previziunilor specialistilor in ceea ce priveste evolutia economiei nationale. In acest conditii, pentru angajati, situatia este sumbra. „Neavand unde sa plece, raman in companie si muncesc ca si cand nu le mai pasa. Cred ca a venit momentul ca si angajatii sa invete sa-si asume responsabilitatea pentru cariera lor si sa se concentreze pe dezvoltarea competentelor, nu doar pe migrarea de la un salariu la altul. Angajatorii au oportunitatea sa se concentreze mai mult pe calitate decat pe cantitate, la nivelul fortei de munca“, sustine Rodica Obancea, executive&team coacher in cadrul companiei Success Coaching.

Angajatorii recurg la solutii temporare, de compromis Specialistii in resurse umane considera ca exista suficiente semnale pozitive din piata. „Companiile au optat sa marseze pe promovarile interne si recrutari prin forte proprii, desi sunt constiente de faptul ca acestea sunt solutii temporare si de compromis. Resursele lor sunt limitate si au fost aproape epuizate de eforturile depuse in cursul anului 2009 pentru sustinerea directa si interna a tuturor proiectelor de recrutare disponibile. Ele se indreapta acum cu pasi inceti, dar siguri, catre solutia cea mai viabila: externalizarea acestor procese catre companii specializate.

La inceputul acestui an, am inregistrat semnale pozitive din partea anumitor angajatori care isi continua planurile de dezvoltare pe linie de personal si vor face angajari inca din primavara“, sustine Corina Diaconu, managing director al companiei ABC Human Capital. In cazul companiei Calberson Romania, care ofera servicii de transport intern si international, comisionare vamala, logistica de depozitare si distributie, nu poate fi insa vorba despre semnalele pozitive mentionate de expertii in resurse umane.

„Daca la inceputul anului trecut eram in cautare de personal si aveam dificultati in a gasi candidati, in 2010, pe langa faptul ca nu mai cautam sa angajam, oamenii au ajuns sa vina la usa noastra cu un CV in mana“, declara Pierre Kosc, directorul general al companiei. Si pentru Marius Sopoian, transport&logistics manager in cadrul companiei Geo Sped, nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste recrutarea de personal intre inceputul anului trecut si cel al lui 2010.

„In acest an vor fi facute angajari doar in cazul in care volumul de activitate va creste in asa masura incat sa justifice acest lucru si, bineinteles, in cazul in care vom fi nevoiti sa suplinim eventuale plecari“, a explicat reprezentantul Geo Sped. Evitarea disponibilizarilor ameninta angajarile si salariile Ca o solutie pentru a face fata situatiei economice, unele companii au decis sa recurga la disponibilizari, insa multe altele au evitat aceasta masura, iar efectul principal este vizibil in bugetele pe anul in curs alocate salariilor. „Anul trecut, nu am recurs la disponibilizari si nu intentionam sa facem acest lucru nici in 2010. Pe de alta parte, nu intentionam sa angajam decat pentru contracte noi sau daca va creste volumul pentru anumiti clienti si va fi necesar“, a mai apus Pierre Kosc.

Reprezentantul Calberson Romania a explicat ca, desi exista posibilitatea acordarii de prime in functie de rezultate, politica salariala va fi neschimbata: „Vom pastra aceleasi salarii din 2009 pentru anul 2010“. Pe de alta parte, conducerea de la Geo Sped subliniaza ca disponibilizarile din 2009 s-au produs ca urmare a unor acte de indisciplina sau a imposibilitatii angajatilor de a-si atinge standardele de performanta cerute de firma. „Pe seama dezvoltarii activitatii firmei si cresterii parcului auto, ne-am largit echipa, numarul total de angajati fiind in crestere“, a adaugat Marius Sopoian. Nici conducerea Geo Sped nu a planificat modificari salariale pentru anul in curs.

Insa si aceasta companie va recurge la bonusuri, de exemplu pentru consum redus de combustibil sau pentru economie de spatiu in camion in cazul soferilor, respectiv bonusuri pentru atragerea de clienti importanti in cazul personalului responsabuil cu vanzarile sau stimulente pentru contributii insemnate la imbunatatirea activitatii firmei in cazul personalului administrativ. Motivatia nu se mai masoara numai in bani Desi in contextul salariilor plafonate managerii se gandesc la solutii de motivare clasice, expertii in resurse umane considera ca exista alternative care nu necesita apelarea la resurse financiare suplimentare.

„In primul rand, managerul ar trebui sa-si stabileasca foarte clar obiectivele, trasand sarcini echipei sale si stabilind programe motivationale de impact. Metodele de motivare de tip non-financiar sunt toate acele forme de recompensare si stimulare care nu presupun acordarea directa a unor sume de bani angajatilor – in speta, majorari salariale, bonusuri sau prime. Se poate opta pentru programe de training, team building sau pentru implicarea fiecarui salariat in sarcini din ce in ce mai numeroase si diverse, care sa ii ofere de fapt posibilitatea de a se dezvolta in companie. Ulterior, toate acestea vor fi urmate si de promovari interne si de majorari salariale“, spune Corina Diaconu.

In aceeasi ordine de idei, Rodica Obancea este de parere ca managerii au nevoie sa invete cum sa isi responsabilizeze oamenii si sa-i ajute sa-si gaseasca motivatia de a munci performant. „Puterea exemplului se poate aplica in orice companie: atunci cand managerul face tot ceea ce are de facut cu eficienta si motivare, la fel vor face si cei din subordinea lui“, concluzioneaza reprezentanta Success Coaching. Una peste alta, motivarea angajatilor in acest an tine mai mult de siguranta locului de munca decat de acordarea de stimulente, inclusiv pentru ca problemele economice imposibil de surmontat pot zadarnici eforturile angajatilor de a rezolva sarcini uneori prea dificile, de a caror solutionare depinde acordarea unor stimulente.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *