- uncategorized
Cei aproximativ 140 de participanti au putut pune bazele unor noi parteneriate de afaceri, iar efortul de promovare a celui mai mare port romanesc in capitala Ungariei s-a bazat pe evolutia pozitiva a fluxurilor de marfuri dintre cele doua tari. Astfel, desi anul trecut a fost marcat de reduceri ale activitatii portuare, traficul de marfuri intre porturile romanesti si Ungaria a crescut cu 11% in 2009. Trafic general in declin, crestere pe relatia Constanta-Ungaria In primele 11 luni ale anului trecut, traficul total de marfuri inregistrat in porturile maritime romanesti a fost de 38,3 milioane tone, cu 33% mai putin decat in 2008, cand se inregistrase un record al ultimilor doua decenii la acest capitol.
Traficul de containere a fost cel mai afectat de situatia economica dificila, evolutii asemanatoare fiind inregistrate in toate porturile europene. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie 2009 se inregistrasera 550.101 de TEU, respectiv 5,4 milioane tone, fata de 1,29 milioane TEU, respectiv 11,2 milioane de tone in perioada ianuarie-noiembrie 2008. Alte scaderi semnificative s-au inregistrat la minereuri de fier si combustibili minerali solizi (de la 10,9 milioane de tone in intervalul ianuarie-noiembtrie 2008 la doar 3,5 milioane de tone in aceeasi perioada a anului 2009). Totusi, pentru anumite categorii de marfuri, traficul a avut evolutii pozitive. Astfel, in primele 11 luni din 2009 traficul de cereale a crescut spectaculos, depasind 9,5 milioane tone (in aceeasi perioada din 2008 se inregistrasera doar 5,4 milioane tone).
Alte cresteri de trafic s-au inregistrat in cazul produselor petroliere, semintelor uleioase, materialelor de constructii, masinilor si echipamentelor. Dincolo de cresterea traficului la anumite categorii de marfuri, statisticile administratiei portuare evidentiaza evolutii pozitive ale fluxurilor de marfuri catre si dinspre anumite tari din regiunea Europei Centrale si de Est, acesta fiind si cazul Ungariei. Iar pentru a profita de aceste tendinte de crestere, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia Centrelor de Logistica din Ungaria. Semnat in data de 24 februarie 2010, protocolul prevede stabilirea unei stranse colaborari intre partile semnatare, precum si intre acestea si alte entitati (companii private, asociatii, organizatii, autoritati de stat) care isi desfasoara activitatea in domeniul logisticii, in scopul intensificarii fluxului de marfuri intre centrele logistice din Ungaria si portul Constanta, in special a traficului containerizat.
Cooperarea guvernamentala si antreprenoriala – cheia succesului Cu prilejul evenimentului de promovare a celui mai mare port romanesc, s-a subliniat necesitatea imbunatatirii procesului de schimb reciproc de informatii si experienta in interesul comunitatilor de afaceri romane si ungare. „Am creat cadrul necesar si adecvat pentru a va prezenta comunitatea portuara cu realitatile sale, proiectele si intentiile pentru o mai buna cooperare cu companiile maghiare“, a declarat Ambroziu Duma, director Exploatare, Siguranta si Securitate Portuara in cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta. Reprezentantul administratiei portuare a prezentat proiectele de investitii menite sa contribuie la dezvoltarea economica si la atragerea de noi parteneri de afaceri: construirea unui pod care va face legatura intre partea de nord si cea de sud a portului, finalizarea digului de larg, construirea unui pod de legatura intre tarm si insula artificiala din bazinul portuar si realizarea molurilor 3 si 4 in sudul portului.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a fost reprezentat de secretarul de stat Marin Anton, care a detaliat preocuparile autoritatilor romane in privinta dezvoltarii transportului naval. „Cu speranta depasirii cat mai rapide a efectelor crizei economice mondiale, fac mentiunea ca portul Constanta – prin pozitia de care dispune, utilitatile, conexiunile cu alte moduri de transport, calitatea serviciilor si modul de organizare – este in permanenta disponibil pentru extinderea legaturilor de transport cu porturile de la Marea Neagra, Marea Mediterana si Orientul Indepartat“, a declarat secretarul de stat in MTI. Dintre proiectele derulate pentru garantarea sigurantei traficului naval si realizarea unor servicii de transport cu impact negativ diminuat asupra mediului inconjurator, Marin Anton a mentionat lucrarile menite sa asigurare adancimile minime de navigatie de 2,5 m pe Dunare pe toata perioada anului si cele de consolidare a malurilor canalului Dunare-Marea Neagra.
De cealalta parte, autoritatile maghiare au subliniat existanta unui important potential de cooperare inca nevalorificat, prin persoana lui Horvath Zsolt Csaba, presedintele Autoritatii Nationale a Transporturilor din Ungaria, care a deschis pentru a parta oara consecutiv lucrarile evenimentului. In ceea ce priveste mediul de afaceri privat, Kovacs Imre, presedinte director general al companiei MAV Cargo si vicepresedinte al Asociatiei Centrelor Logistice din Ungaria, a explicat ca dezvoltarea viitoare a relatiilor bilaterale este garantata daca organismele guvernamentale si intreprinzatorii vor face front comun in toate proiectele.