• uncategorized

Asta le mai lipsea transportatorilor, pentru care oricum primul trimestru este poate cea mai crunta perioada din an. Din pacate, noua obligatie fiscala este insotita de eternele neclaritati. De aceasta data, Ministerul Finantelor Publice a uitat sa precizeze ce sume datoreaza companiile care anul trecut au inregistrat pierderi, cele care au platit impozit de 3% pe venit (microintreprinderile), sau cele care si-au suspendat temporar activitatea.

Prima scadenta – 25 aprilie Pana anul trecut, plata anticipata a impozitului pe profit era aplicata doar in cazul bancilor, dar din 2010 toate firmele, atat cele care plateau pana la sfarsitul anului trecut cota unica pe profit, cat si cele care achitau impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, sunt obligate sa declare si sa plateasca trimestrial impozitul pe profit, mai exact un sfert din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, la care se adauga o actualizare in functie de indicele de inflatie. Impozitul pe profit pentru anul anterior, pe baza caruia se calculeaza platile anticipate, este cel datorat conform declaratiei 101 pentru anul precedent.

Cat priveste indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual, acesta este de 3,5%, potrivit Ordinului MFP 200/2010. Impozitul trebuie declarat si platit pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Astfel, termenele pentru declararea si plata anticipata sunt 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie si 25 ianuarie 2011. UNTRR cere scutirea de la impozitare Noile prevederi ale Codului Fiscal, care obliga contribuabilii sa plateasca impozit pe profit anticipat, in transe trimestriale actualizate cu indicele de inflatie, constituie o noua povara pentru transportatorii rutieri romani care se confrunta deja cu o situatie fara precedent, considera Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

In aceste conditii, UNTRR a solicitat nici mai mult nici mai putin decat scutirea totala de la plata impozitului forfetar si a impozitului pe profit pentru toate firmele de transport rutier de marfuri sau persoane (cod CAEN 494/493). „In conditiile in care transporturile rutiere sunt unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza economica si financiara actuala din Romania, si avand in vedere rolul determinant al transportului rutier in procesul redresarii economice, UNTRR este impotriva impunerii unor noi taxe si impozite pentru transportatorii rutieri si solicita masuri guvernamentale de urgenta pentru sprijinirea firmelor de transport“, se arata intr-un comunicat al Uniunii.

Totodata, UNTRR a mai solicitat efectuarea corecta a controalelor si aplicarea fara discriminari a legii in cazul descoperirii unor incalcari ale acesteia, precum si concentrarea controalelor asupra firmelor care prezinta antecedente in ceea ce priveste incalcarea legislatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *