• uncategorized

Potrivit Comisiei, masura va oferi potentialilor furnizori de bunuri, servicii sau lucrari posibilitatea de a indentifica autoritatile contractante care trebuie sa se supuna normelor si procedurilor europene in cazul contractelor de achizitie publica. Aceste norme se aplica mai multor tipuri de autoritati, intre care se numara ministerele, consiliile locale, aeroporturile, operatorii de transport feroviar de stat, dar si autoritatile responsabile de transportul urban.

„Actualizarea listelor reprezinta un pas inainte in vederea cresterii transparentei si responsabilitatii in ceea ce priveste procedura de derulare a achizitiilor publice. Platitorii de taxe si societatile comerciale au dreptul sa stie ce autoritate trebuie sa faca publice anunturile de licitatii, pentru ca prin intermediul acestor proceduri de achizitie bugetele statelor membre pot economisi 20 de miliarde de euro anual“, a explicat Charlie McCreevy, comisarul european responsabil de Piata Interna si Servicii.

Obligativitatea organizarii de licitatii publice se aplica in cazul autoritatilor guvernamentale in cazul contractelor de lucrari publice in valoare de minim 5,15 milioane de euro, respectiv 133.000 de euro daca este vorba de furnizarea de bunuri si servicii.

In cazul autoritatilor regionale sau locale, limitele sunt de 5,15 milioane de euro pentru lucrari, respectiv 206.000 de euro pentru furnizari de bunuri si servicii.

In fine, companiile de stat trebuie sa organizeze licitatii publice pentru lucrari de cel putin 5,15 milioane de euro, respectiv furnizari de bunuri si servicii in valoare de minim 412.000 de euro.

Lista completa si actualizata a tuturor autoritatilor contractante din UE poate fi consultata la http://ec.europa.eu/internal_market/ publicprocurement/authorities_en.htm .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *