- uncategorized
Potrivit expertilor in resurse umane, companiile care vor oferi locuri de munca vor prefera oamenii foarte bine pregatiti, cu experienta, asa incat, pentru cei necalificati, gasirea unui loc de munca va fi aproape imposibila. Tinerii vor mai avea sanse doar datorita programelor speciale de „crestere“ a personalului, aplicate de companii multinationale care nu vor sa recruteze oamenii din afara sistemului.
Noi valuri de disponibilizari
Studiile efectuate printre angajatori au aratat perspective negative de angajare. Cele mai multe firme (in jur de 50%-60%) isi vor mentine numarul actual de angajati deoarece au trecut deja de diverse forme de restructurare in 2009, cand au renuntat la surplusul de angajati). De asemenea, spune Sorin Faur, director de resurse umane la BDO Conti Audit, aproximativ un sfert din totalul companiilor vor continua sa faca disponibilizari, dar in mai mica masura decat s-au produs deja in 2009. „Foarte putine companii, in jur de 10-15%, vor face angajari. Iar angajarile respective vor fi in principal inlocuiri si angajari temporare, in legatura cu anumite activitati sezoniere – in special in alimentatie publica, HoReCa, agricultura, call-centere sau constructii“, mai spune Sorin Faur.
Lefuri ca-n 2009 sau mai mici
Comparativ cu 2009, pentru acest an se prevede stagnarea salariilor si chiar scaderea lor, cel putin pentru cei nou angajati. Expertul in resurse umane Sorin Faur este de parere ca se vor diminua discrepantele dintre salariile top managementului si posturile de executie. Motivele: scaderile care se vor opera in companiile cu dificultati ori la angajarea de noi manageri, scaderi identice procentual, dar diferite ca valoare (10% dintr-un salariu mai mare inseamna mai mult decat 10% dintr-un salariu mai mic). Oricum, angajarile care se vor face vor fi extrem de putine.
Din cauza dezechilibrului semnificativ intre cererea si oferta de locuri de munca, angajatorii vor mentine ofertele la un nivel mai scazut, iar candidatii vor accepta propunerile primite fara sa negocieze prea mult, din lipsa de alternative si oferte concurente. De asemenea, este de asteptat o intetire a competitiei intre candidati si chiar intre angajati. „Vom continua sa vedem si in 2010 sute si mii de candidati aplicand pentru un post, ceea ce, paradoxal, va pune presiune pe angajatori, in vederea gasirii celor mai potriviti candidati.
Angajatorii vor avea acces la candidati de mult mai buna calitate, dar va fi extrem de dificil sa-i identifice pe cei cu adevarat potriviti si interesati de companie, capabili sa se integreze pe termen lung in cultura organizationala a firmei, si nu doar pe cei disperati, gata sa accepte orice pana la depasirea acestor conditii nefavorabile“, este de parere Sorin Faur.
Mai mult stres la locul de munca
Lupta pentru evitarea concedierii, purtata intre angajatii aceleiasi companii, va fi la cote maxime in acest an. De aceea, se va mentine un climat stresant, de nesiguranta si se va constata o crestere a timpului petrecut la serviciu peste programul normal. Pe de o parte, hopul crizei nefiind trecut, niciun post nu va fi sigur, iar pericolul disponibilizarilor va plana in continuare. Pe de alta parte, angajatii vor accepta sa faca ore suplimentare intr-o marja de 10-15%, pentru ca atat timp cat vad ca este de lucru inseamna ca nu exista un pericol iminent sa fie disponibilizati (firmele vor ezita sa angajeze exact cati oameni au nevoie, de teama sa nu fie nevoite sa-i dea afara peste cateva luni).
Calificarea si experienta sunt cartile castigatoare
Pentru ca angajatorii vor avea de unde sa aleaga persoanele cele mai potrivite, vor prefera specialistii. De aceea, sansele de angajare pentru personalul slab si mediu calificat se vor diminua consistent. Nici proaspat absolventii nu o vor duce mai bine, in conditiile in care pentru un post oarecare vor fi preferati candidatii mai bine pregatiti, care altadata nu ar fi acceptat anumite pozitii. „Personalul slab si mediu calificat va avea dificultati de angajare mai mari decat cei cu studii superioare.
In ceea ce-i priveste pe proaspetii absolventi, acestia vor concura direct cu somerii care au deja experienta de munca, fapt care ii va solicita la maximum in a gasi un loc de munca“, este de parere Sorin Faur. Totusi, vor fi si locuri de munca pentru tineri absolventi, deoarece exista nise consacrate pentru acestia: la companiile care prefera sa-si creasca si sa formeze singure personalul, in call-centere, in domeniile in care este nevoie de foarte multa flexibilitate sau care presupun un program de lucru atipic (cei cu experienta cauta locuri de munca stabile – au familii sau alte responsabilitati si sunt mai rigizi in ceea ce priveste timpul alocat serviciului), in domeniile care solicita cunostinte din domenii noi, pentru care generatiile trecute nu au cultura si mentalitatea necesare (IT&C).
Evolutie pozitiva pentru servicii, inclusiv logistica
Domeniile care vor merge cele mai bine, spune Sorin Faur, vor fi consultanta financiara (audit, contabilitate, insolventa) si serviciile specifice pentru companii (optimizare si restructurare), agricultura si, probabil, industria auto (ca urmare a evolutiei exporturilor acestei ramuri), alaturi de IT&C si telecomunicatii. „Turismul poate produce si el o surpriza placuta in 2010, deoarece in mod clar, asa cum s-a vazut si in 2009, o parte din consumatorii romani care se orientasera in ultimii ani catre servicii turistice oferite de straini s-au reorientat catre destinatii interne, ca urmare a scaderii puterii de cumparare“, mai apreciaza Sorin Faur.
In comparatie cu alte domenii, pe piata locurilor de munca din transporturi si logistica, 2010 va avea un inceput mai dificil. Angajatorii vor fi in continuare conservatori, lucru influentat si de situatia companiilor in aceasta perioada, de cererea pentru serviciile acestora. Expertii in resurse umane spun ca se pot face previziuni despre evolutia pietei muncii pornind de la obiectivele pe care companiile si le-au stabilit pentru noul an. „Numarul tot mai mare de cereri pentru directori generali si directori de vanzari arata ca in acest an companiile au drept planuri recastigarea clientilor pierduti si dezvoltarea afacerii.
Volumele mai mari de vanzari vor conduce la infiintarea sau reinfiintarea posturilor de coordonator logistica, asistent logistica, operator depozit logistica“, spune Mihaela Scarlat, specialist in resurse umane la Advice Ema Partners. Posturile mentionate sunt bine pozitionate in companii deoarece implica responsabilitati administrative. „O buna administrare aduce cu sine crearea unei relatii stabile cu clientii deja existenti si marirea portofoliului de clienti“, argumenteaza Mihaela Scarlat. Ea este de parere ca, in privinta oraselor, vor ramane in top cele unde exista mari centre comerciale si companii producatoare sau distribuitoare de marfuri.
Soferii sunt inca la mare cautare
Printre pozitiile pentru care inca mai sunt posturi disponibile se numara personalul din depozite (gestionari si lucratori depozit), manipulanti si receptioneri marfa, coordonatorii de transport, responsabilii de expeditii, soferii pentru transporturi internationale sau curierii. „Cele mai cautate profesii la nivel de tara sunt cele de sofer pentru diferite tipuri de autovehicule, manipulanti marfuri sau lucratori in industria constructiilor de masini.
De asemenea, pentru cei ce doresc sa se reprofileze pe vanzari, inca isi pot gasi un loc de munca“, sustine Ana-Cristina Dumitru, PR and training consultant la VON Consulting. In privinta transportului feroviar, adauga Alina Negrea, va exista o anumita stabilitate a locurilor de munca, cererea de noi pozitii fiind insignifianta. Unii specialisti in resurse umane considera insa ca nu se intrevad modificari majore in oferta de locuri de munca. „Se poate spune ca angajatorii vor fi mai presati decat de obicei sa faca economii, sa taie costurile prin negocieri mai stranse cu furnizorii.
De aceea, companiile de logistica apeleaza mai mult la furnizorii de training de abilitati soft decat in anii anteriori“, considera Alina Negrea, senior partner la A Plus Performance. Cert este ca si in transporturi si logistica vor avea sanse mari de reusita tot persoanele cu experienta. „In functie de complexitatea rolului, acestia vor avea intre 3 si 15 ani de experienta. In acest caz, vorbim despre studii tehnice completate de competentele dobandite in decursul anilor de munca“, opineaza Mihaela Scarlat. Pe de alta parte, cei cu experienta in domeniu si care cunosc o limba straina se pot orienta si catre locurile de munca din afara tarii, avand in vedere ca in unele tari situatia incepe sa se redreseze treptat. A
na-Cristina Dumitru mai spune ca in strainatate sunt la mare cautare mecanicii auto, soferii sau persoanele cu experienta in transporturi navale, iar salariile sunt semnificativ mai mari decat in tara.
Vremuri mai bune abia in ultimul trimestru
In 2009, companiile din transporturi si logstica au apelat la experti in resurse umane mai ales pentru angajari pe pozitii de management – de exemplu coordonator transporturi, reprezentant vanzari servicii de transport si logistica sau manager zonal in acelasi domeniu. „Aproximativ 30% dintre companiile client au solicitat recrutare de personal in domeniul transporturi, iar aceste cereri s-au concentrat in a doua parte a anului 2009. Angajatorii din sectorul transporturi, depozitare si comunicatii au raportat intentii de angajare negative pentru primul trimestru din 2010.
Totusi, Previziunea Neta de Angajare de -6% a inregistrat o imbunatatire considerabila, cu 11 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul trecut“, subliniaza Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator in cadrul companiei Manpower. O schimbare de trend este asteptata de experti abia in a doua jumatate a lui 2010, cel mai sigur in ultimul trimestru al lui 2010, cand este posibil sa asistam la o crestere economica usoara, in principal ca urmare a redresarii economiilor occidentale.
„Chiar si asa, schimbarile in bine nu se vor propaga instantaneu si nici uniform. Va exista o anumita latenta in producerea lor, deoarece companiile vor continua sa fie prudente si nu vor dori sa riste imediat“, afirma Sorin Faur.