- uncategorized
RBT: In 2009 s-a consemnat falimentul multor transportatori. Acest fapt ar putea avea ca efect reducerea capacitatii de transport si, implicit, o crestere a tarifelor?
Cristina Trancioveanu: Falimentul unora nu a reprezentat o surpriza, la fel cum nu reprezinta o surpriza nici urmatoarea avalansa de falimente din 2010. Cu toate acestea, este tardiv pentru a discuta despre o crestere a tarifelor, mai ales in perioada ianuarie-martie, cand nivelul tranzactiilor este foarte scazut. Probabil, eventualele efecte se vor observa incepand cu lunile aprilie-mai, mai devreme ar fi imposibil.
RBT: Dupa reculul sezonier de la inceput de an, la ce nivel estimati ca se va situa cererea de servicii de transport – se va depasi minimul atins in 2009 sau picajul va continua?
Cristina Trancioveanu: Picajul va continua, iar pentru primul semestru al anului se va concretiza intr-o scadere cu 30% sub nivelul din aceeasi perioada din 2009. Din pacate, toate investitiile preconizate de statul roman aduc transportatorilor vesti negative.
RBT: Ce masuri de reducere a costurilor au aplicat transportatorii in 2009 si la ce noi solutii ar putea apela in 2010?
ristina Trancioveanu: Solutiile la care au apelat transportatorii anul trecut au vizat reducerea costurilor fixe, iar pentru acest an, o mare parte a transportatorilor va incerca probabil sa gaseasca alte modalitati de reducere a costurilor. Ar trebui avut in vedere ce modalitate de reducere a costurilor se alege pentru ca, practic, orice reducere de costuri implementata gresit poate produce efecte nedorite.
RBT: Noile reduceri de costuri vor afecta si piata muncii in transportul rutier?
Cristina Trancioveanu: In mod clar, cei mai afectati au ramas si vor ramane conducatorii auto. Numarul angajarilor a scazut fata de 2009, ca urmare a multor rezilieri de contracte de leasing. Tot soferii sunt cei care au suferit si diminuari ale diurnelor in anul 2009, iar acest fapt poate duce in orice moment la o scadere a calitatii serviciilor de transport.
RBT: Contrar oricaror asteptari, au aparut si noi modalitati de… crestere a costurilor: taxele de tranzit introduse la nivel local. Vor putea transportatorii sa scape de aceste taxe?
Cristina Trancioveanu: Fiecare asociatie componenta a FORT combate pe plan local aceste taxe de tranzit. La nivel central, noi, cei din FORT, incercam prin actiunile noastre sa determinam anularea sau eliminarea acestor taxe pe plan juridic. Structura organizatorica FORT ne permite o actiune pe doua planuri – asociatiile locale combat deciziile consiliilor locale, iar Federatia incearca sa combata deciziile ministerului de resort.
RBT: Considerati ca introducerea asa-numitei roviniete electronice va avea ca efect combaterea concurentei neloiale intre transportatorii care platesc taxa de drum si cei care circula fara sa o achite?
Cristina Trancioveanu: La fel ca in cazul rovinietei de tip vechi, introducerea rovinietei electronice va aduce noi si variate modalitati de evitare a platii. Vor exista „baieti destepti“, chiar si din interiorul CNADNR, care vor avea puterea de a opera modificari in inregistrari, in asa fel incat un transportator „darnic“ sa poata sa figureze in sistem cu rovinieta valabila la momentul controlului. Exista probleme in orice sistem implementat si va exista concurenta neloiala atat timp cat structurile Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nu-si vor face datoria.
RBT: Din moment ce exista aceasta perceptie referitoare la modul in care autoritatile isi fac datoria, ce masuri asteptati din partea MTI in 2010?
Cristina Trancioveanu: O schimbare generala de atitudine, dar mai ales o schimbare de legislatie. Asteptam sa fim tratati cu respect si, cel mai important, asteptam ca si Directia Generala Transport Rutier din cadrul ministerului sa vina cu propuneri de subventionare, asa cum se intampla cu directiile pentru transport feroviar sau naval.