- uncategorized
Trebuie sa regandim conceptele noastre de mobilitate si, din acest motiv, inten- tionez sa angajez toti actorii pentru a pregati in 2010 o noua Carte Alba asupra politicii de transport“ – acesta a fost mesajul transmis de Antonio Tajani, comisarul european pentru Transport, in cadrul conferintei privind viitorul transportului, eveniment ce a reunit in 9-10 martie, la Bruxelles, factori de decizie din sectorul public si privat.
Scopul conferintei a fost de a examina provocarile viitoare din sectorul transporturilor si de a schita noi prioritat i pentru politicile din domeniul transportului, noua Carte Alba urmand sa continue tradit ia stabilirii unei agende de prioritati, intocmai ca precendentul document de acest tip, adoptat in 2001, pentru a stabili directiile de actiune pana in 2010.
In cadrul conferintei au fost organizate patru ateliere, dedicate problemelor transportului urban, respectiv transportului de marfuri, celui de pasageri si provocarilor asociate conceptului de mobilitate durabila, cu un impact redus asupra mediului.
Dezbateriile au fost organizate astfel incat sa ajute Comisia sa redacteze o comunicare asupra viitorului transporturilor pana in luna iunie, documentul urmand sa pregateasca terenul pentru o serie de masuri strategice ambitioase menite a raspunde provocarilor pe termen lung ale politicii din domeniul transporturilor.
Rezultate, provocari si oportunitati
Potrivit comsiarului Tajani, masurile adoptate de autoritatile europene au dus la „rezultate extraordinare“ in domeniul transporturilor, fiind creata o piata interna capabila sa deserveasca eficient o populatie de 500 milioane de locuitori. „Intr-adevar, avem nevoie de imbunatatiri. Unele proiecte fundamentale TEN-T sunt amanate. Dar nimeni nu poate nega, totusi, faptul ca Uniunea Europeana si statele membre au construit un sistem de transport care permite cresterea la nivel national, regional si local. Desi sunt pe deplin constient de carentele in infrastructura din unele state membre, cu toate acestea sunt convins ca suntem de acord ca «modelul european de transport» este un lider mondial si are atuuri pentru a ramane in aceasta pozitie si in viitor“, a punctat oficialul european.
Prin pozitiile de principal exportator mondial si prima destinatie a turismului mondial, In mod evident, avand in vedere ca atat comertul cat si turismul depind de transport, Uniunea Europeana are nevoie de un sistem eficient de transport pentru a raspunde provocarilor globalizarii si a profita la maxim de beneficiile acesteia, in parte accentuate chiar de criza economica prin cresterea competitivitat ii bunurilor produse in Europa.
„Transportul este mai mult decat un sector al economiei: este liantul care sustine societatea noastra. In acest context, as dori sa subliniez un aspect important al planurilor de relansare ale UE: daca investim astazi in infrastructura si in vehicule inteligente, maine vom impulsiona cererea, vom stimula economia si vom fi pregatiti pentru o competitie economica mondiala mai viguroasa“, a incheiat Tajani.
Transporturile in 2050
Potrivit unui raport bazat pe diferitele opinii exprimate in cadrul unei cercetari de tip focus grup, perspectivele transpoturilor in urmatoarele patru decenii sunt marcate de schimbari radicale la nivelul generarii cererii de transpot. Astfel, se apreciaza ca nevoia de mobilitate va creste, dar modelele de afaceri utilizate in prezent vor trebui adaptate la noi conditii de piata. Spre exemplu, imbatranirea populatiei va determina reducerea resurselor statelor pentru investitii in infrastructura de transport, ceea ce inseamna ca operatorii se vor confrunta cu presiuni suplimentare la nivelul costurilor, urmand sa fie extinsa aplicarea principiilor „utilizatorul plateste“ si „poluatorul plateste“, prin intermediul carora transportatorii isi suporta singuri costurile de dezvoltare. Pe de alta parte, viitorii pensionari ai Europei vor fi mult mai familiarizati cu noi concepte precum comertul electronic si vor genera o cerere sporita de servicii door-to-door, existand posibilitatea ca transporturile masive catre mari centre comerciale sa fie inlocuite de un numar urias de livrari de mici colete.
Evolutia costurilor asociate transporturilor va fi guvernat de forte contrare: pe de o parte vor creste costurile asociate combustibililor, accesului la infrastructura si fortei de munca, dar pe de alta parte vor fi inregistrate reduceri de costuri datorita progresului tehnologic si eliminarii ultimelor bariere de pe piata comuna.
Se anticipeaza si cresterea complexitatii serviciilor oferite, logistica urmand sa se dezvolte pe baza unor fluxuri de transport hibride (ce combina mai multe modalitati de transport) si colaborative (in cadrul carora mai multi producatori, eventuali concurenti pe acela si segment de piata, vor recurge la transporturi comune pentru a valorifica avantajele economiei de scara).
In ceea ce priveste evolutia diferitelor modalitati de transport, cercetarea a reliefat ca se prefigureaza dificultati pentru transportul rutier greu, dar oportunitati excelente de dezvoltare pentru transportul cu autovehicule usoare (vor fi tot mai multe vanuri pe sosele). Conturarea unei retele de coridoare dedicate transportului feroviar de marfa si intetirea competitiei in transportul pe calea ferata ar trebui sa conduca la cresterea ponderii acestei modalitati in distributia modala a fluxurilor de marfa. In cazul transportului pe apa, se anticipeaza ca eficienta navelor va creste cu inca 30%, dar ca porturile principale vor fi sufocate de marfuri si se va constata o reorientare a lanturilor logistice catre porturi care in prezent au o importanta secundara.