• uncategorized

Maria Mihulescu

Premierul si ministrul transporturilor au asistat, practic, la un moment simbolic, cel in care s-a facut legatura intre primele doua statii ale magistralei 5.
Se estimeaza ca, in prima jumatate a anului 2015, structura statiilor si tunelelor va fi gata. Vor urma lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei – Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

Despre acest proiect (finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial  – “Transport”) si despre prioritatile Metrorex, am stat de vorba cu ing. Aurel Radu, director general al Metrorex.

Foate multi bucuresteni  folosesc pentru transport metroul. Cu cat estimati ca vor creste vanzarile la biletele de calatorie dupa finalizarea si darea in folosinta a magistralei 5 de metrou?

In prezent nu se mai poate discuta de rezolvarea problemelor de trafic intr-un oras cu peste doua milioane de locuitori, fara a lua in calcul reteaua de transport cu metroul si a o plasa acolo unde ii este locul – principalul mod de transport public.
Asadar, politica Metrorex este aceea de extindere a retelei de metrou, intr-un sistem cu parametri si caracteristici de capacitate si viteza superioare, care sa fie in masura sa preia traficul actual si pe cel previzibil pe directiile majore ale cererii de transport. La un trafic mediu zilnic de aproximativ 600.000 calatori pe intreaga retea de metrou existenta si un trafic pe Tronsonul 1 Raul Doamnei – Eroilor estimat la 65.000 calatori/zi, dupa finalizarea si darea in folosinta a acestei noi linii de metrou, estimam ca vanzarile de bilete de calatorie vor creste cu circa 11%.

 

Ce procent al veniturile Metrorex din exploatare pe 2013 reprezinta vanzarile de bilete de calatorie?

Conform Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2013 al Metrorex, veniturile din activitatea de transport calatori cu metroul reprezinta circa 30% din veniturile de exploatare ale companiei.

 

6000.000 de calatori, zilnic

 

In prezent bucurestenii circula pe patru magistrale de metrou. La ce trafic va asteptati pe ruta Drumul Taberei – Pantelimon, dupa darea in folosinta a magistralei 5?
In prezent, cele patru magistrale existente asigura transportul zilnic a peste 600.000 de calatori, aproape in toate zonele orasului. Metroul ofera un transport comod si economic, isi mentine cota de piata detinuta, numarul calatorilor transportati cu metroul reprezentand aproximativ 20% din numarul total al celor ce utilizeaza mijloacele de transport in comun, in timp ce lungimea retelei de metrou reprezinta circa 4% din totalul retelei de transport public a municipiului Bucuresti.
Magistrala 5 de metrou a fost proiectata luandu-se in considerare un trafic maxim de calatori de 50.000 persoane/ora/sens de circulatie. Numarul de calatori estimati a fi transportati la darea in exploatare a Magistralei 5 de metrou, Tronsonul 1 Raul Doamnei – Eroilor, este de aproximativ 65.000 calatori/zi.

 

Este necesara achizitionarea de noi trenuri

Cate trenuri estimati ca veti introduce pe noul tronson?

Parcul de trenuri utilizat de Metrorex pentru asigurarea capacitatii de transport este compus din 20 de trenuri de generatie veche, concepute si construite la Arad (Romania) in perioada 1978-1992 si 44 trenuri de generatie noua, realizate de firma Bombardier (Suedia) in perioada 1999-2008. In prezent, Metrorex are in derulare un nou contract prin care va cumpara 16 trenuri noi de metrou realizate de firma CAF (Spania).
In viitor, compania intentioneaza achizitionarea de noi trenuri atat pentru magistralele existente, cat si pentru cele noi. Pentru tronsonul 1, Raul Doamnei – Eroilor, necesarul este de 13 trenuri.

 

Ce face Metrorex pentru a creste gradul de satisfactie a publicului calator?

Am incheiat accesibilizarea statiilor de metrou pentru toti calatorii – dar in special pentru cei cu probleme de locomotie, pentru cei batrani, pentru persoanele cu copii in brate. Primim multe, foarte multe multumiri pentru acest proiect incheiat, ce a costat multe milioane de euro.
De asemenea, Metrorex promoveaza programe ce definesc aspecte sociale, precum si proiecte culturale si de educatie. Am desfasurat o serie de parteneriate prin care am promovat in spatiile noastre muzica de opera, concerte de pian, teatru scurt, arta urbana concretizata prin expozitii de pictura, fotografie, vizite de documentare si nu in ultimul rand multe actiuni de tip flash mob. Toate acestea contribuie la cresterea gradului de satisfactie a publicului calator.
Practic, toate obiectivele Metrorex se transforma permanent in actiuni si etape de realizat, pe baza carora se pot apoi masura progresele inregistrate. Pentru aceasta depunem efort, cautam permanent resurse, pentru a asigura o calatorie cu metroul confortabila, sigura si placuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *