• uncategorized

UNTRR sustine ca tocmai necesitatea aprofundarii legislatiei specifice a facut ca multe state membre ale Uniunii Europene sa specializeze judeca tori in domeniul transporturilor rutiere, exemplu care trebuie sa fie urmat si de Romania. Aparitia judecatorilor specializat i in domeniul transporturilor rutiere ar fi justificata in primul rand de faptul ca transporturile rutiere de marfa si de pasageri reprezinta 75% din totalul serviciilor de transport din Romania.

Pe de alta parte, transportul rutier este un sector economic extrem de reglementat, atat prin acte nromative nationale, cat si prin prevederi valabile la nivelul intregii Uniuni Europene, existand acte normative complexe pentru fiecare aspect legat de exercitarea acestei activitati. Operatorii rutieri trebuie sa respecte reglementari nationale si internat ionale privind timpul de lucru al soferilor profesionisti, siguranta traficului, utilizarea infrastructurii rutiere, protectia mediului, reglementa ri in domeniul sanitar-veterinar, vamal, reglementari tehnice etc. In aceste conditii, potrivit UNTRR, un judecator poate cu greu sa dea un verdict intr-un proces in care se invoca prevederi ale pachetului legislativ european cuprinzand reglementari privind accesul la piata de transport rutier si reglementa ri privind accesul la ocupatia de operator de transport rutier de marfa si de persoane sau acordul AETR privind perioadele maxime de conducere si de odihna ale soferilor profesionisti, toate preluate integral in legislatia romaneasca privind transporturile rutiere.

Cu atat mai dificila este o decizie care presupune cunoasterea unor norme cu aplicativitate mai restransa, cum ar fi acordul european ADR privind transportul rutier de marfuri periculoase, acordul ATP privind transportul international al marfurilor perisabile, acordul INTERBUS privind transportul international ocazional de persoane sau acordul AGTC privind transportul international combinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *