• uncategorized

In proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii propune modificarea aliniatului 1 al articolului 201 din cod, pentru a include transportul feroviar in cadrul categoriilor scutite de la plata accizelor la combustibili. Precizand ca in alte state membre ale Uniunii Europene se aplica scutirea de la plata accizelor, reprezentantii operatorilor de transport pe sina, atat privati cat si de stat, au cerut de nenumarate ori o astfel de facilitate fiscala.

In prezent, respectivul articol din Codul Fiscal prevede scutirea de la plata accizelor doar pentru produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru aeronave, precum si produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru navigatia in apele comunitare si pentru navigatia pe caile navigabile interioare. Modificarea preconizata prevede aplicarea aceluiasi regim de scutire pentru „produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru efectuarea de servicii de transport feroviar de calatori, marfa si pentru locomotivele si utilajele folosite la revizia si intretinerea infrastructurii feroviare, altele decat transportul feroviar turistic in scop privat“. Prin transport feroviar turistic in scop privat se intelege utilizarea oricarui tren, de catre proprietarul sau de catre persoana fizica sau juridica detinatoare cu titlu de inchiriere sau cu un alt titlu, in alte scopuri decat cele comerciale si in special altele decat transportul de persoane sau de marfuri sau prestari servicii cu titlu oneros ori pentru nevoile autoritatilor publice.

 

Argumente ecologiste

Avand in vedere avantajele transportului feroviar, proiectul de act normativ se bazeaza pe argumente ecologiste in incercarea de a scoate calea ferata din conul de umbra in care a ajuns sub presiunea concurentei cu transportul rutier.

In nota de fundamentare a proiectului de lege se precizeaza ca, in prezent, activitatile de transport genereaza 27% din emisiile de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana, 19% revenind transportului rutier, 4% transportului maritim, 3 % transportului aerian si sub 1% transportului feroviar si altor modalitati de transport. „Legatura directa dintre diferitele modalitati de transport si modul in care acestea afecteaza mediul inconjurator a constituit si constituie un subiect de analiza permanenta inclusiv in cadrul structurilor de decizie europene. Impactul pe care diferitele moduri de transport il au asupra mediului reprezinta un motiv serios de ingrijorare, care impune masuri concrete pentru diminuarea consecintelor negative ale acestuia. In aceasta directie, s-a identificat o solutie de compromis in sensul reorientarii transporturilor catre calea ferata“, arata initiatorii propunerii legislative. Motivatia de capatai a modificarii legislatiei ar fi astfel faptul ca, in transportul feroviar de marfa, se foloseste incomparabil mai putina energie decat in transportul rutier pentru aceeasi cantitate de marfa transportata.

Dincolo de nevoia de protejare a mediului, se ia in considerare si diminuarea consecintelor negative ale supraaglomerarii si degradarii rapide a infrastructurii rutiere, posibila prin masuri menite sa atraga marfurile transportate din sectorul rutier in sectorul feroviar.

 

Efectul scontat: reducerea tarifelor

Pe langa diferentele existente la nivelul achitarii tarifelor de acces (taxele de drum in cazul transportului rutier, respectiv tariful de utilizare a infrastructurii in cazul transportului feroviar), un dezavantaj al transportului feroviar, in comparatie cu celelalte moduri de transport, il constituie costurile aferente produselor energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil, mai exact, costurile ocazionate de plata accizei aferente combustibilului folosit pentru asigurarea tractiunii trenurilor.

Dupa cum se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de lege, din totalul cheltuielilor de exploatare ale operatorilor feroviari, achizitia combustibilului necesar tractiunii trenurilor reprezinta 13%. Prin scutirea de la plata accizelor corespunzatoare combustibililor, se urmareste relansarea transportului feroviar prin reducerea, in final, a tarifelor de transport atat in sectorul transportului feroviar de calatori, cat si in sectorul transportului feroviar de marfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *