• uncategorized

Ana Maria Adamoaie

Nevoia oamenilor de a calatori cat mai rapid spre destinatii aflate la mare distanta a determinat dezvoltarea fulminanta a domeniului transportului aerian in ultimele decenii. Pe langa cresterea numarului de companii aeriene si extinderea rapida a destinatiilor deservite, schimbari majore au survenit si in privinta aeroporturilor, fiind necesara o adaptare a acestora la noile cerinte ale pietii.
Astfel, doar anul acesta vor fi date in folosinta cel putin patru terminale noi, de mari dimensiuni si cu numeroase noi facilitati pentru pasageri in unele dintre cele mai mari aglomerari urbane din lume.
Marea Britanie, SUA, India si Qatar se pot lauda de anul acesta cu unele dintre cele mai spectaculoase si mai moderne terminale din lume, unde pasagerii vor avea parte de servicii la cele mai inalte standarde, timpul petrecut in aeroport devenind in acelasi timp o experienta incitanta in sine.

Chatrapati Shivaji Airport, Mumbai, India. Terminalul 2.

Noul terminal a fost inaugurat in luna februarie, iar designul cladirii de patru etaje a fost inspirat de aspectul unui paun care danseaza. Cu o suprafata totala de 450.000 de metri patrati, intregul proiect a costat 1,16 miliarde de euro. Anual, noul terminal va deservi 40 de milioane de pasageri, catre destinatii interne si internationale.
Zona de retail, lounge-uri si servicii turistice acopera o suprafata de 21.000 de metri patrati, iar pasagerii se vor putea delecta in timpul petrecut pe aeroport cu cele peste 7.000 de opere de arta expuse, terminalul 2 devenind astfel cea mai mare expozitie publica de arta din lume.

Aeroportul Heathrow, Londra, Marea Britanie. Terminalul 2.

Spatios si aerisit, Terminalul Reginei va fi noul hub al operatorilor aerieni Star Alliance (incluzand si United Airlines, Singapore Airlines si Lufthansa). Avand la dispozitie zboruri oferite de 26 de companii aeriene, pasagerii se vor putea bucura de transferuri si conexiuni mult mai rapide catre nu mai putin de 50 de destinatii din lumea intreaga.
Primul zbor de pe noul terminal, care a costat trei miliarde de euro, a avut loc pe 4 iunie. Noul terminal va primi, anual, un flux de aproximativ 20 de milioane de pasageri.

Aeroportul International Hamad, Doha, Qatar

Inaugurarea noii baze a Qatar Airlines a fost amanata de cateva ori in ultimii ani, primul zbor avand loc la sfarsitul lunii aprilie.  Serviciile si facilitatile de lux sunt elementele-cheie in jurul carora a fost gandit noul aeroport, care se intinde pe o suprafata de 22 de kilometri patrati. In prima faza, va avea un flux anual de 29 de milioane de pasageri, urmand ca dupa finalizarea intregului proiect sa aiba un flux de 50 de pasageri anual.
Tema principala a noului aeroport sunt oazele din desert, motiv pentru care majoritatea cladirilor au drept lait-motiv apa, acoperisurile avand forma unor valuri, plante specifice desertului decorand interioarele. In ceea ce priveste facilitatile de care vor avea parte pasagerii, acestea cuprind terenuri de squash, SPA, o piscina publica, o moschee, numeroase lounge-uri si un spatiu comercial unde vor fi deschise 100 de magazine si restaurant.

Aeroportul International San Francisco, SUA. Terminalul 3.

Deschis in ianuarie 2014, terminalul a fost amenajat cu 100 milioane de dolari si le ofera pasagerilor o experienta desprinsa parca din firmele science-fiction.
Ecrane video interactive, scaune confortabile, de tipul celor din lounge-urile companiilor aeriene, tavane din sticla ce ofera o priveliste deosebita asupra aeronavelor care aterizeaza sau decoleaza si foarte multa lumina naturala. De toate acestea au parte pasagerii noului hub al companiei aeriene United Airlines. De asemenea, familiile cu copii au la dispozitie locuri de joaca cu instalatii interactive, iar adultii care vor sa se relaxeze inainte de a zbura pot face yoga intr-o sala speciala.
De asemenea, pasagerii pot beneficia de Wi-Fi gratuit, noua zone de unde pot accesa un computer daca nu detin un laptop sau o tableta, si 375 de locuri unde isi pot reincarca dispozitivele electronice. Iar calatorii curselor transoceanice care fac escale in noul terminal au la dispozitie facilitati suplimentare, toaletele fiind dotate cu cabine speciale unde isi pot schimba tinutele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *