• Aerian

Acționarii TAROM au hotărât și aprobat semnarea contractului de vânzare a șapte avioane ATR 42-500 către InterCarribean Airways Ltd. Avioanele au intrat în flota comapaniei în perioada 1998-2000. Valoarea contractului nu a fost făcută publică. Tarom planează ușor.

InterCarribean Airways este o companie aeriană cu baza în Insulele Turks și Caicos, care operează zboruri regionale între Insulele Caraibe. Compania din Caraibe are 15 avioane în flotă, cu o vechime de 27 de ani, majoritatea modele Embraer, potrivit Planespotters.

Contract de aprox. 20 milioane de dolari

Cu toate că nu s-a specificat prețul la care s-a parafat vânzarea, menționăm că avioanele au mai fost scoase la vânzare în 2020 pentru suma de 19,5 milioane de dolari, ceea ce înseamnă aproape 3 milioane de dolari pentru fiecare aeronavă. Totodată, reamintim că, anul trecut, Tarom a vândut și cele patru avioane Boeing 737 către Sky One FZE din Emiratele Arabe Unite. Compania a încasat 5,1 milioane de euro pe aceste avioane.

191 milioane de euro pentru a da afară o treime din personal

Compania încearcă să ajungă pe profit cu o schemă generoasă de restructurare a personalului. Restructurarea are un cost estimat de până la 1,84 miliarde lei (aproximativ 380,3 milioane euro), din care compania a solicitat 923,6 milioane lei (aproximativ 190,8 milioane euro) ca ajutor de stat individual de restructurare din partea Guvernului. În schimbul banilor, conducerea companiei a promis în schimb scăderea cu 33% a numărului total al angajaților, inclusiv reducerea cu 50% a pozițiilor de management.

Nu va intra în faliment, cu toate că are datorii uriașe la stat

Compania națională așteaptă undă verde la Comisia Europeană pentru un nou ajutor de stat, în valoare de 190 de milioane de euro. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat recent că a aprobarea ajutorului de stat a intrat în linie dreaptă și că TAROM nu va intra în faliment.

Chiar dacă responsabilitatea pentru neîncasarea suficientă a banilor la buget a fost atribuită datornicilor, multe dintre companiile strategice ale statului sunt îngropate în datorii. Conform datelor de la finalul lunii martie, Tarom figurează cu următoarele datorii:

  • Buget de stat: 34,7 milioane lei                                                                               
  • Bugetul Asigurărilor Sociale: 47,2 milioane lei                                                  
  • Sănătate: 14 milioane lei

                                                                                                              

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *