• uncategorized

Felicia Niculae

Ion Lungu, primarul Sucevei, a participat in perioada 7-9 iunie, la Lisabona, la Conferinta anuala in cadrul proiectului Electric Vehicles in Urban Europe (EVUE), in cadrul programului URBACT, unde a fost semnat memorandumul de cooperare intre orasele partenere.
Proiectul-pilot „EVUE – Mijloace de transport electric in zonele urbane din Europa” prevede introducerea transportului electric in cele zece orase partenere, in scopul scaderii poluarii urbane. Astfel, Suceava devine partener cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid si Zograoufu in proiectul de introducere a vehiculelor electrice in aceste orase.
Memorandumul prevede ca, in cadrul EVUE, orasele partenere sa intocmeasca un plan de actiune pentru intocmirea unui proiect necesar accesarii fondurilor europene in vederea implementarii vehiculelor electrice atat in transportul in comun, cat si autovehicule pentru locuitori.
Dupa participarea la conferinta, edilul-sef al Sucevei a spus ca s-au facut pasi importanti pentru concretizarea proiectului de introducere a transportului electric, ecologic si economic, in municipiul resedinta de judet: „Deja am depus o scrisoare de intentie la Agentia de Dezvoltare Nord-Est, in urma discutiilor de la Bruxelles cu inalti reprezentanti ai Comisiei Europene, in special cu Magda Kopczynska, directorul DG Move – directia ce gestioneaza proiectele referitoare la trafic si transport in comun”.
La intalnirile de la Bruxelles au participat reprezentanti ai autoritatilor locale implicate in proiecte finantate cu fonduri europene care au ca tematica electromobilitatea, intre care si proiectul EVUE, reteaua pilot de electromobilitate a oraselor europene, din care fac parte mari orase si capitale europene, dar si producatori sau dealeri de autovehicule electrice.
„Din discutiile purtate cu reprezentantii firmei Solaris, din Polonia, mi se pare ca produsele acestora s-ar potrivi cel mai bine pentru Romania, din mai multe puncte de vedere. Ei fac autobuze hibrid, ceea ce ne si dorim, din punct de vedere climatic sunt aproape de cerintele noastre, iar costurile si fiabilitatea sunt de asemenea de apreciat”, a declarat seful municipalitatii sucevene.
Primarul a mai precizat ca desi un autobuz electric este mai scump decat unul clasic, pe combustibil conventional, investitia se amortizeaza in maximum trei ani: „Autobuzele electrice sunt mai scumpe cu aproape 150.000 de euro fata de un autobuz clasic, dar diferenta se amortizeaza foarte repede, din exploatarea lor. Merita sa cumparam astfel de autobuze din bani europeni”.
Suceava este singurul oras din Romania care este implicat intr-un proiect de promovare a transportului electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *