• uncategorized

Scop declarat: imbunatatirea gradului de colectare

„In prezent, nu exista o baza de date actualizata astfel incat, la controlul efectuat in trafic de personalul cu atributii de control, aceasta nu are certitudinea ca rovinieta aflata la bordul vehiculului este conforma. Se constata faptul ca foarte multi utilizatori nu achita acest tarif, ceea ce are impact asupra programelor de lucrari de modernizare si dezvoltare a retelei de drumuri nationale, lucrari ce au ca sursa de finantare si veniturile proprii realizate de CNADNR din incasarea tarifului de utilizare“, se arata in proiectul de Ordonanta. In fapt, rovinieta electronica are ca scop cresterea colectarii veniturilor, avand in vedere faptul ca, in prezent, tariful nu este incasat intr-o proportie corespunzatoare.

Cresterea colectarii veniturilor va fi posibila in primul rand prin simplificarea procedurilor de achizitie a rovinietei: rovinieta va putea fi cumparata ca si pana acum de la distribuitori autorizati (benzinarii, oficii postale), dar si prin Internet, dovada fiind documentul de plata din partea distribuitorilor sau o confirmare care atesta tranzactia, in cazul in care plata se efectueaza prin Internet.  

 

Control electronic permanent

 Potrivit proiectului de Ordonanta de Guvern, conceptul de rovinieta electronica va fi insotit de un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control. Acest sistem are la baza inregistrarea automata intr-o baza de date a platii rovinietei si monitorizarea permanenta a vehiculelor. Mijloacele tehnice omologate de monitorizare vor face posibila controlarea in mod automat a tuturor vehiculelor, in regim permanent, prin identificare vizuala (se va inregistra numai imaginea numerelor de inmatriculare, momentul tranzitarii tronsonului de drum monitorizat si pozitia geografica a vehiculului). Odata identificat vehiculul, va fi consultata baza de date in care se inregistreaza plata rovinietei. Daca pentru un vehicul nu s-a achitat rovinieta, se va constata automat contraventia.

Procesul verbal de constatare a contraventiei se va putea incheia si in lipsa contravenientului, dupa identificarea acestuia, pe baza datelor furnizate de Ministerul Administratiei si Internelor (Directia Generala Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Totusi, verificarile efectuate in teren nu vor fi complet eliminate. Insa, nu vor mai fi oprite si controlate toate vehiculele in scopul verificarii achitarii tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale. Astfel, CNADNR va transmite ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile catre personalul care face verificari in teren privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat. Prin urmare, chiar daca numerele de inmatriculare nu sunt lizibile (cea mai simpla metoda de pacalire a sistemului electronic de monitorizare), contravenientii pot fi depistati.

 

Scad amenzile, dar apar despagubiri

Proiectul prevede injumatat irea cuantumului amenzilor contraventionale aplicate in prezent pentru neplata rovinietei si elimina posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator. Totusi, chiar daca amenzile vor fi mai mici, contravenientii vor plati mai multi bani ca pana acum in cazul in care circula pe drumurile nationale fara a achita tariful de utilizare. Motivul il constituie introducerea obligatiei de a achita in contul CNADNR, cu titlu de despagubire, o suma reprezentand costul rovinietei cu valabilitate de un an.

Despagubirile vor constitui venituri extrabugetare ale CNADNR, iar valoarea lor a fost stabilita avandu-se in vedere faptul ca nu se poate determina in niciun caz intinderea in timp a faptei contraventionale. In plus, odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor romani care folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania fara a avea rovinieta valabila li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *