• Aerian

Statul român a devenit acționar majoritar al Blue Air, preluând 75% din acțiunile companiei aeriene. Decizia a fost luată ca urmare a garanţiei pentru ajutorul financiar primit în urmă cu doi ani. Acest împrumut a fost în valoare de 300 milioane de lei, ale căror rate nu au mai fost plătite. Astfel, statul roman a preluat Blue Air și devine a două companie aeriană de stat, după Tarom.

Statul român a preluat Blue Air

Blue Air a primit un ajutor de stat în valoare de 300 milioane de lei (62 milioane de euro). Acești bani au fost împrumutați de la Comisia Europeană în vara lui 2020. Compania aeriană spera să își revină după pierderile suferite în pandemie. Operatorul a folosit banii din împrumutul acordat, însă nu a putut plăti ratele. Datoria fiind preluată de statul român. În consecință, cele 75 de procente, care constituiau garanția împrumutului, au intrat în posesia statului prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Comisia Europeană (CE) supervizează întreg procesul de preluare a companiei. „Comisia este în contact cu autoritățile române cu privire la planul de restructurare. Nu putem comenta conținutul unor astfel de contacte.”,  spun reprezentanții europeni.

Statul român a preluat Blue Air. Datoriile zboară. Urmează privatizarea?

În acest moment, statul român este actionar majoritar la două companii aeriene, Blue Air și Tarom, ambele cu datorii foarte mari. Blue Air a ajuns la datorii de 175 de milioane de euro, iar Tarom cumulează datorii de 60 milioane de euro. „În momentul de față, statul român s-a ales cu o companie care, cu siguranță, nu mai are partea interesantă a activelor sale și intră, practic, pe pierdere. Statul are deja o companie care nu funționează cum trebuie, trebuind, de fapt, să privatizeze Tarom, nu să cumpere încă o companie de zbor”, consideră profesorul de economie Cristian Păun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *