- uncategorized
Dupa prelungirea termenelor de plata (preferata de 49,5% din totalul respondentilor), urmatoarea solutie agreata este limitarea creditarii clientilor (43,8%), urmata de analiza oportunitat ilor de a imbunatati situatia lichiditatilor (32,4%), vanzarea activelor neperformante (27,5%) si revizuirea structurii datoriilor (25,2%).
La pomul laudat…
Bineinteles, solutiile preferate se dovedesc a fi si cel mai greu de pus in practica, avand in vedere ca, potrivit majoritatii respondentilor, clientii incearca sa amane termenele de plata (92%), iar furnizorii solicita plata anticipata a facturilor (87%). In aceste conditii, nu este de mirare ca doar 14% dintre cei chestionati au putut prognoza corect evolutia fluxurilor de lichiditati in ultimele 12 luni.
„In tarile care au fost pana acum afectate de criza financiara globala, multe companii cauta solutii temporare pentru a obtine lichiditate imediata. Dar daca toata lumea incearca sa faca la fel, cei ce vor castiga vor fi cei de la varful lantului de aprovizionare. Societatile ar trebui, in schimb, sa elaboreze o strategie de management al cash-flow-ului pe termen lung, astfel incat sa primeasca informatii exacte si prompte de la clienti si sa transmita o parte din acestea furnizorilor”, a declarat Wilson Balachandra, partener in cadrul departamentului Financial Advisory Services al KPMG.
Cu ochii pe capital
Ce-i drept, managementul lichiditatii este prioritatea majora pentru 24% din totalul respondetilor, in timp ce 61% o descriu ca fiind una dintre primele cinci prioritati ale companiei. Jumatate dintre cei intervievati au recunoscut ca exista si o presiune tot mai mare pentru a imbunatati generarea de lichiditate, asa incat sa se asigure din surse proprii dezvoltarea sau supravietuirea companiei, dupa caz, din moment ce creditarea este scumpa si greu accesibila. Concentrarea pe majorarea capitalului de lucru nu le da insa incredere directorilor financiari chestionati in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare in urmatorii doi ani. Astfel, 58% dintre respondenti sunt de parere ca vor trebui sa limiteze investitiile, 50% se tem ca vor trebui sa amane plata creditelor sau sa le refinanteze, 43% considera ca expunerea la datorii neperformante va creste, iar 28% cred ca vor fi nevoiti sa reduca drastic cheltuielile de capital.
Carti castigatoare – motivarea managerilor si selectia clientilor
Firmele cu cele mai bune performante tind sa fie cele care stabilesc o legatura intre performanta capitalului de lucru si bonusurile acordate managerilor, insa sondajul KPMG arata ca aproape un sfert dintre respondenti nu au stabilit nicio corelatie intre capitalul de lucru si bonusuri. Companiile care au acordat astfel de bonusuri au avut rezultate mult mai bune in ultimii trei ani si se asteapta sa sufere mai putin in urmatorii trei, 70 % dintre acestea afirmand ca bonusurile au avut un rol major in reusita initiativelor lor, se mai arata in studiu.
In ceea ce priveste provocarile din urmatorii trei ani, cea mai mare presiune este considerata a fi tendinta clientilor de a amana platile (38% din totalul respondentilor pun acest aspect pe primul plan), iar cele mai mici ingrijorari sunt legate de cresterea pretului materiilor prime (26% dintre respondenti considera ca aceasta ar trebui sa fie ultimul motiv de teama).