• uncategorized

Felicia Niculae

La cea de a treia editie a conferintei internationale „European Space Solutions”, ce a avut loc in luna iunie la Praga, s-a discutat despre necesitatea introducerii sistemelor europene de radionavigatie prin satelit Galileo si EGNOS.
La Praga, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu a participat la sesiunea dedicata aplicatiilor programelor spatiale europene, in calitate de raportor al Parlamentului European pentru Galileo si European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS). In acest regulament, aprobat de Parlamentul European la sfarsitul lui 2013 si intrat in vigoare in 2014, Marinescu a propus mai multe masuri la nivel european pentru a creste valoarea adaugata a celor doua programe. Printre aceste masuri se numara si finantarea necesara pentru dezvoltarea pietei de aplicatii bazate pe serviciile oferite de Galileo si EGNOS.

Precizia si rapiditatea localizarii pot salva vieti

In interventia sa, vicepresedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, a punctat faptul ca sistemele europene de radionavigatie prin satelit Galileo si EGNOS sunt vitale in domeniul transportului. „In transport, siguranta este critica, iar precizia si rapiditatea localizarii in caz de accident pot salva vieti. Uniunea Europeana trebuie sa impuna prin legislatie utilizarea Galileo si EGNOS in transportul european terestru si aerian. Cel mai bun exemplu in acest sens este sistemul eCall si asigurarea compatibilitatii acestuia cu Galileo si EGNOS, pentru care Parlamentul European a insistat cu succes”.
Din 2015, autovehiculele vor putea apela automat serviciile de urgenta in cazul unui accident grav utilizand eCall. Acest sistem, bazat pe tehnologia de radionavigatie prin satelit, apeleaza singur numarul european unic de urgenta 112, transmitand serviciilor de urgenta locul in care se afla vehiculul. Datorita acuratetei mult mai mari a viitorului sistem Galileo fata de GPS-ul american si de cel rusesc GLONASS, Parlamentul European a insistat pentru asigurarea compatibilitatii tehnologiei eCall cu serviciile furnizate de noul sistem european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *