• uncategorized

Statele membre ale BSEC ar putea institui, din 2010, un sistem de autorizatii de tranzit rutier prin intermediul caruia sa fie eliminata nevoia unui permis special pentru fiecare tara din regiune. Posibilitatea utilizarii unor autorizatii unice de tranzit a fost anuntata de Leonidas Chrisanthopoulos, secretarul general al BSEC, in data de 16 martie, la Bucuresti, in cadrul conferint ei „Un proiect comun pentru regiunea Marii Negre“.

Cele 12 state au solicitat Uniunii Internationale a Transporturilor Rutiere (IRU) si Uniunii Asociatiilor de Transport din statele BSEC (BSEC-URTA) sa propuna un format de document si un set de reguli de utilizare pentru asa-numitul „permis BSEC“. Acest permis va face posibil ca un camion sa traverseze toate tarile organizatiei fara a fi solicitate documente suplimentare. Permisul va fi distribuit de Secretariatul Interna- tional Permanent al BSEC, in baza unor acorduri interstatale bilaterale privind numarul documentelor ce pot fi oferite.

Pe termen lung, tarile membre ale organizatiei au in vedere punerea la punct a unui sistem de licentiere la nivel regional asemanator autorizatiilor CEMT. Din BSEC fac parte Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Turcia si Ucraina, state care s-au angajat sa deruleze si proiecte comune in domeniul infrastructurii de transport. Astfel, pe langa ideea de a dezvolta legaturile maritime dintre state si de a moderniza facilitatile portuare, poate cea mai cunoscuta initiativa este proiectul privind autostrada-cordon a Marii Negre. „Urmatoarea reuniune la nivel inalt va avea loc in mai. Atunci va fi pusa la punct ruta finala si se va face o estimare a costurilor totale pentru aceasta autostrada inelara. Daca va exista aceasta autostrada, atunci va fi necesar ca procedurile vamale sa fie simplificate. Nu are niciun rost sa dezvoltam o asemenea autostrada, daca vor exista cozi interminabile la granite. In regiune, aceasta este cea mai mare problema“, a spus Chrisanthopoulos.

 

(A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *