• uncategorized

Nu vor mai exista scoli de soferi „de apartament“, cu ore predate in sufragerie. Locul desfasurarii cursurilor va trebui sa fie unul adecvat, fiecare cursant urmand sa aiba la dispozitie cinci metri cubi de spatiu. In acelasi timp, noile reglementari impun scolilor ca fiecare cursant sa invete sa conduca doar pe masinile scolii. In plus, scolile de soferi trebuie sa aiba anumite dotari: planse, retroproiectoare, triunghi reflectorizant, trusa sanitara, machete in miniatura care sa reprezinte reteaua stradala (sa ilustreze o intersectie, unde pot fi „construite“ diverse conflicte din trafic), DVD, camera video (pentru filmarea unor situatii reale din trafic). Deocamdata, nu se stie sigur daca este necesar simulatorul, existand discutii privind eliminarea acestuia din dotarea obligatorie. „In prezent, exista un singur tip de simulator, care nu este foarte performant. Initial, costa 4.000 de Euro. Dupa «prinderea» lui in norme, pretul a ajuns la 12.000 de Euro”,

spune Cristian Anton, directorul scolii de soferi „Select“, din capitala. El considera reglementarile de bun augur, mai ales pentru scolile de soferi serioase. Probleme, arata el, vor avea instructorii auto independenti si scolile mici.

Concurenta neloiala

Concurenta neloiala practicata de unii instructori auto constituie unul dintre motivele pentru care, deocamdata, tariful scolii nu poate urca la 700 de RON. „Sunt instructori independenti care stau la portile scolilor de soferi si racoleaza elevi“, subliniaza Cristian Anton. Pentru ca acestia  ocolesc anumite taxe (TVA, impozit pe profit), ei isi permit sa aiba tarife mult mai mici, chiar de 300 de RON, ceea ce atrage foarte multi clienti.  Directorul „Select“ atentioneaza insa ca, pentru obtinerea permisului de conducere, este foarte importanta pregatirea. Or, foarte rare sunt cazurile cand pregatirea pentru examen se face in mod temeinic cu „independentii“. „Elevii lor nu prea participa la orele de legislatie. Teoretic, un «independent» are contract cu o scoala, elevii putand sa mearga la ore. Dar practic…“, adauga Cristian Anton.

Un alt risc pe care si-l asuma cei care apeleaza la instructorii independent i este chiar sa ramana fara permisul de conducere. „Cand se depun dosarele pentru testare, functionarul de la Serviciul Examinari nu are de unde sa stie daca societatea cu care a facut elevul orele este autorizata. Iar elevul da examen si ia permisul. Daca frauda se constata dupa aceea, i se va

retrage permisul, urmand ca el sa ceara despagubiri in instanta de la respectiva societate“, mai spune directorul „Slect“.

A deveni instructor auto este o formalitate

In aceste conditii, meseria de instructor auto independent pare sa fie una foarte atractiva. In lunile de vara, cand sunt cei mai multi doritori de obtinere a permisului de conducere, asemenea instructori au chiar si 20 de elevi. Inmultit cu 300 de RON… iese o leafa frumusica!

In plus, si procedura de atestare este destul de lejera. Conditiile sunt usor de indeplinit: trebuie sa ai absolvit liceul (cu diploma de bacalaureat), permis cu vechime de cinci ani (dar nu te intreaba nimeni daca ai condus in acest timp), sa fii apt medical si psihologic. Daca indeplinesti conditiile, poti apela la unul dintre cele patru centre de instruire si perfectionare recunoscute de Ministerul Transporturilor, unde urmezi un curs. De doar o luna! Apoi, obtii atestatul si, daca ai o masina, o adaptezi (trebuie montate comenzi duble). La RAR se verifica dubla comanda (functionalitatea franei, a ambreiajului, iluminarea casetei cu “scoala”) si gata!

Montarea unei duble comenzi costa 350 de RON, caseta – 100 de RON, iar taxa pentru  certificatul de agreere – 50 de RON. investitia totala – 500 de RON.

Cheltuieli mai sunt pe parcurs, dar nici acestea nu au un nivel de speriat: pentru fiecare elev, instructorul independent trebuie sa plateasca 30 de RON unei scoli de soferi, pentru pregatirea teoretica a cursantului. Costuri mai sunt doar pentru intretinerea masinii si combustibil.

„Traseul“ scolii

Procedura urmarii scolii de soferi este simpla. Mai intai ai nevoie de un aviz psihologic, dupa care te inscrii la o scoala autorizata. Platesti un avans si te prezinti la orele teoretice. Dupa parcurgerea acestora, profesorul de legislatie isi exprima acordul sa faci ore practice. Doar dupa terminarea teoriei, te poti urca la volan. Daca nu poti sa vii la orele de legislatie, ai posibilitatea sa le recuperezi. Daca nici asa nu poti, ai dreptul la meditatii, dupa ce plateste o taxa suplimentara. Perioada de valabilitate a scolii este de un an.

Carte de vizita

„Select“ si-a inceput activitatea in 2002, dupa opt ani in care Cristian Anton a fost instructor auto. A inceput cu trei masini. „A fost destul de greu. Norocul meu a constat in faptul ca am gasit o societate de leasing care a fost receptiva la cererile mele, pentru ca atunci trebuia sa ai masinile in proprietate“, isi aminteste Cristian Anton.

Acum „Select“ se situeaza printre primele zece scoli. Are 16 autoturisme (Dacia Logan, Solenza, Supernova, Chevrolet Spark), doua motociclete, un autobuz si un camion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *