- uncategorized
Proiectul de act normativ prezentat de minister vizeaza aprobarea actului aditional pe 2007 la contractul de activitate a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA si mentioneaza majorarea TUI pentru trenurile de marfa de la 3,4 Euro/tren-km la 4 Euro/tren-km (14 RON fara TVA). Acest cuantum al taxei va fi valabil pana la adoptarea unui nou sistem de calcul, aplicabil din 2008.
Cheltuieli mai mari pentru operatori
Potrivit reprezentantilor firmelor private de transport feroviar, utilizarea infrastructurii feroviare din Romania este deja prea scumpa comparativ cu alte tari europene. „Taxa de utilizare a infrastructurii feroviare in Romania este peste media europeana. Nivelul taxelor este mai mic in tari ca Germania, Ungaria sau Austria“, sustine George Buruiana, directorul general al Servtrans Invest.
Principala nemultumire nu este legata insa de cuantumul prea mare al TUI, ci de faptul ca nu exista o diferentiere a taxelor, in functie de factori obiectivi. „Taxa nu este calculata pe baza unor principii corecte. Nu este normal ca pentru utilizarea unei linii secundare sa platim aceeasi taxa ca pentru utilizarea unei magistrale precum Coridorul IV Pan-European. Ar trebui sa existe cel putin trei categorii de infrastructura, cu taxe diferentiate in functie de importanta liniilor. In urmatorii ani, se va definitiva procesul de regionalizare administrativa si atunci ar trebui sa avem si noi infrastructura feroviara de interes national, regional, respectiv local, fiecare cu alte taxe de acces. Dupa parerea mea, este gresita si unitatea de masura, tren-km, pentru ca nu este luat in calcul tonajul. Una e sa uzezi liniile cu un tren de mare tonaj si altceva e sa mergi cu o locomotiva izolata. Deocamdata, in ambele situatii se plateste aceeasi taxa, pentru ca nu se tine seama de tonaj. Taxa ar trebui calculata in asa fel incat sa se acopere exact costurile de intretinere si modernizare a infrastructurii“, spune Ciprian Dediu, presedintele companiei Transcombi.
Un nou sistem de calcul din 2008
Pe langa cresterea cu aproape 18% a TUI in acest an, in proiectul de hotarare de Guvern este prezentat si un nou sitem de calcul al taxei, aplicabil din 2008. Actul normativ precizeaza ca actualul mod de calcul, bazat pe determinari statistice, are doua dezavantaje majore. In primul rand, TUI are aceeasi valoare indiferent de caracteristicile sectiei de circulatie folosite si de tonajul trenului. Un tren de 300 tone care circula pe o sectie cu caracteristici reduse (viteza maxima de 60 km/h) este tarifat la aceeasi valoare cu un tren de 2.000 tone care circula pe o sectie cu caracteristici ridicate (viteza maxima de 120 km/h), desi este evident ca aceste trenuri induc cheltuieli diferite pentru administratorul de infrastructura. In al doilea rand, sistemul este inechitabil pentru operatorii de transport feroviar care platesc acelasi tarif pentru nivele de utilizare diferite ale infrastructurii.
Potrivit proiectului prezentat de minister, noua metodologie de determinare a TUI este in concordanta cu tendintele europene si realizeaza o corelare intre costurile pe termen lung pentru intretinerea fiecarei sectii feroviare.
„Perspectivele nu sunt prea bune“
Noul sistem de calcul se bazeaza pe o formula cu multe elemente necunoscute, neluate in considerare pana acum:
TUI = S TUI sectie,
unde: TUI sectie = TUI tonaj + TUI circulatie
Practic, taxa de utilizare a infrastructurii va fi diferita de la un tren la altul, in functie de tipul sectiilor feroviare utilizate (aceste sectii sunt impartite pe clase, prezentate in tabel) si traseul ales (de acesta depinde costul conducerii si dirijarii circulatiei).
Componentele TUI tonaj si TUI circulatie se calculeaza la randul lor pe baza unor coeficienti nefolositi pana acum, a caror valoare va fi stabilita de CFR SA:
TUI tonaj = (nr. km x Tts) + [(Tonaj brut – Tonaj minim) x Factor tonaj],
unde: Tts = tariful in functie de tonaj, diferentiat pentru liniile electrificate (Ttse) si neelectrificate (Ttsn);
Tonaj brut = tonajul brut al trenului (inclusiv al locomotivelor in actiune) sau tonajul locomotivelor/automotoarelor
in cazul circulatiei fara material rulant tractat;
Tonaj minim = tonajul brut al trenului incepand de la care se aplica factorul de tonaj;
Factor tonaj = un coeficient de corectie care se aplica la tonajul brut al trenului.
TUI circulatie = nr. km x Tc, unde Tc este tariful perceput pentru conducerea si dirijarea circulatiei trenurilor pe infrastructura CFR SA.
Desi nu au fost publicate valorile coeficientilor din aceste formule, operatorii privati nu se asteapta sa fie avantajati de rezultatul final al calculelor pe baza formulelor de mai sus. Evident, vor fi dezavantajate trenurile de mare tonaj, care circula pe magistrale aglomerate, de mare viteza. „stim ca se pregateste o modificare a modului de calcul, iar perspectivele nu sunt prea bune: vom avea parte de o crestere cu 30-40% a taxei. Exista si un aspect pozitiv al noului sistem de calcul al TUI, pentru ca vor fi diferentieri in functie de volumul de marfa transportat, importanta sectiei feroviare sau a magistralei utilizate. Dintr-o simulare facuta pe trenurile Servtrans Invest, rezulta ca vom plati mai mult si vom fi dezavantajati in fata operatorilor straini. Pentru straini, TUI reprezinta 20% din cheltuieli, in timp ce pentru noi, la tarifele actuale, ponderea este de 35%-40%. Daca TUI va mai creste, decalajul va fi si mai mare si nu vom putea avea tarife de transport competitive“, spune George Buruiana.
Clasa sectiei feroviare Regimul de viteza (km/h)
de la la
A 121 200
B 101 120
C 61 100
D 0 60
E (linii cu trafic exclusiv de marfa) 0 60
R (linii cu trafic redus,
adica mai putin de 5 trenuri/zi) – –
I (linii cu ecartament ingust) – –
Noile principii de calcul a TUI
• Reteaua feroviara va fi impartita in categorii de linii care vor avea tarife diferentiate in functie de cheltuielile de utilizare si de intretinere;
• TUI se va baza tot pe indicatorul tren-km, insa acesta va fi ponderat cu un coeficient in functie de tonajul trenului;
• TUI va fi determinata in functie de costurile directe generate de utilizarea infrastructurii, luand in calcul tipul de trafic (marfa sau calatori);
• Vor fi aplicate aceleasi tarife pentru toti operatorii de transport feroviar cu acelasi tip de trafic, pe sectii de cale ferata similare;
• Metodologia de calcul asigura un tratament nediscriminatoriu tuturor operatorilor;
• Noul sistem ofera posibilitati tuturor celor implicati sa-si imbunatateasca eficienta si sa reduca costurile.