• uncategorized

“Toate companiile de stat trebuie privatizate, in afara de barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, deci Hidroelectrica, in afara de reactoarele pe care le-am construit, in afara de Transgaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de aparare si anumite tronsoane ale cailor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat”, a spus Varujan Vosganian. Seful Economiei romanesti a mai precizat ca este necesara o reindustrializare a tarii. ”Facem o strategie de reindustrializare, sa ducem Romania in directia in care se indreapta lumea. Rulmenti ca suedezii nu o sa facem, de aceea este bine sa ardem niste etape si sa tintim industrii de varf”, a afirmat Varujan Vosganian la Pro TV.

„Un ministru nu trebuie sa fie un super director al sectorului de stat!”

Romania a privatizat o serie de companii de stat din 1989 pana in prezent, astfel ca statul mai detine monopol doar in sectorul productiei de electricitate din surse conventionale. Ministrul Economiei a aratat ca unele privatizari au fost reusite, altele au fost mai putin bune, dar a subliniat ca statul trebuie sa vanda in continuare cea mai mare parte a companiilor pe care inca le controleaza. “Ar fi foarte imbucurator sa nu mai raman cu aproape nimic, pentru ca un ministru nu trebuie sa fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat”, a argumentat Varujan Vosganian.
Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai multi ani, insa deocamdata au fost putine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate. Angajamentele asumate de Executiv cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana vizeaza aceste obiective.

Mai putini bugetari!

Varujan Vosganian a mai precizat, tot in emisiunea Dupa 20 de ani, ca numarul de angajati din sectorul bugetar trebuie redus. Acum, in sectorul bugetar lucreaza aproape 1,2 milioane de persoane. Varujan Vosganian a explicat ca numarul de bugetari trebuie redus pana in 2018, an pana la care numarul locurilor de munca in economie ar trebuie sa urce cu cel putin un milion.
Vosganian a mai declarat ca, pIna la jumatatea anului, va fi realizat un audit “foarte sever” in sectorul bugetar, pentru stabilirea numarului optim de angajati. “Numarul locurilor de munca din economie si industrie trebuie sa creasca pana in 2018 cu cel putin un milion, iar in sectorul bugetar trebuie sa scada. De exemplu, la mine, eu fac efortul sa reduc personalul din sectorul bugetar. Nu este ca decimarea legiunilor romane la intamplare, ci dupa un audit. De exemplu, la AVAS avem vreo 270 de persoane, cred ca putem sa reconfiguram la 210-220. Probabil ca in 1-2 ani vom mai reduce o data”, a afirmat Vosganian, citat de Hotnews.
“Guvernul acesta are un rol istoric. Trebuie sa fie primul guvern care sa fie intr-adevar guvernul societatii deschise si al economiei de piata, sa nu fie doar guvernul unui sector, in dauna celorlalte. Sa nu fie guvernul administratiei impotriva societatii civile, sa fie un guvern deschis”, a mai spus Vosganian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *