- uncategorized
Mergand pana la subventii cat se poate de clare, scutiri de taxe si granturi acordate companiilor care deruleaza operatiuni ce combina mai multe modalitati de transport, politicile vecinilor ameninta competitivitatea transportatorilor romani.
Ungaria elimina accizele
Din ratiuni ce tin de factorii timp si cost, transportul feroviar si cel pe cai navigabile interioare nu sunt utilizate la potentialul maxim. Prin urmare, exista semnificative capacitati de transport inutilizate, care ar putea contribui la preluarea traficului de marfuri de pe tronsoanele rutiere aglomerate. Pe de alta parte, transportul rutier de marfuri nu este taxat pentru costurile externe pe care le genereaza (poluare chimica si fonica, accidente, aglomeratie etc), atunci cand se pune problema deplsarii unor marfuri nu exista o reala libertate de alegere, camionul fiind o solutie imbatabila. In aceste conditii, Comisia Europeana a aprobat aproape toate masuriile de sprijin propuse de statele membre cu scopul de a reduce discrepanta dintre costurile de operare a transportului combinat si ale transportului rutier, pentru a avantaja mijloacele de transport care genereaza costuri externe mai mici.
Cel mai recent exemplu il constituie un aviz favorabil acordat la inceputul anului unei propuneri a Ungariei. Comisia Europeana a aprobat luna trecuta decizia Ungariei de a-i scuti pe operatorii feroviari si cei fluviali de la plata accizelor pentru carburanti, pentru a incuraja folosirea celor doua modalitati de transport, dar si pentru a reduce poluarea si unele costuri externe. Autoritatile de la Budapesta vor scuti de la plata accizelor motorina utilizata in transportul feroviar si vor rambursa cuantumul acestor taxe aplicate combustibililor utilizati in transportul pe cai naviabile interioare. Executivul UE a considerat ca scutirile sunt conforme cu prevederile Directivei pentru taxarea energiei si cu normele privind ajutorul de stat acordat operatorilor feroviari. Odata primit acceptul Comisiei Europene, masurile vor fi aplicate temporar, pana la data de 30 aprilie 2017.
Concureaza, daca poti!
Reteta incurajarii transportului intermodal prin facilitati acordate transportului feroviar si fluvial este aplicata in mai toate tarile din Europa Centrala si de Est. Astfel, din aprilie 2008, o masura asemanatoare cu cea adoptata recent de Ungaria a inceput sa fie aplicata in Slovacia (autoritatile de la Bratislava nu au mers pana la scutirea de la plata accizelor, insa au redus semnificativ aceste taxe). Argumentul Slovaciei a fost ca transportul feroviar si cel fluvial sunt grevate de necesitatea unor costisitoare operatiuni de transbordare in cazul transporturilor intermodale.
Pentru ca aceste costuri suplimentare sa nu descalifice transportul intermodal in competitia cu operatorii rutieri, s-a considerat oportuna reducerea nivelului accizelor, astfel incat . Cehia si Austria deruleaza de asemenea programe de incurajare a transportului intermodal (in cazul Cehiei, operatorii fluviali beneficiaza pana si de despagubiri in cazul in care conditiile de navigatie nu sunt propice, cand nivelul Elbei este scazut).
Acordarea de reduceri sau scutiri de la plata accizelor a fost ceruta in mod repetat de operatorii feroviari din Romania, insa aceste solicitari, venite inclusiv din partea reprezentantilor CFR Marfa, operator de stat, nu au avut niciun efect. si, cum piata de transport pe calea ferata este complet liberalizata, rezulta ca un operator din Ungaria, care beneficiaza de scutire de la plata accizelor la motorina, are un avantaj competitiv important in cazul ipotetic al unei expeditii internationale de marfuri avand ca punct de plecare sau destinatie Romania.
Cat priveste concurenta intre modalitati de transport diferite, exemplul transporturilor Ro-La reluate anul trecut de CFR Marfa pe ruta Bucuresti-Arad, este elocvent: costurile suportate de operatorul feroviar pentru a incarca tirurile in vagoane speciale si ale transporta pe sine pana la granita erau mai mari decat cele ce s-ar fi inregistrat daca respectivele camioane ar fi parcurs aceeasi ruta pe sosea si s-a pus problema unor subventii, fie din bugetul ministerului de resort, fie prin obtinerea de fonduri europene.