• uncategorized

Proiectul privind captarea si stocarea carbonului in Romania este destinat pentru blocul numarul 6, de 330 megawati la Complexul Energetic, bloc existent, reabilitat, cu functionare pe lignit.

Documentatia proiectului a fost realizata de o serie de firme si institute, printre care Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice (ISPE) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar).

Specialistii in domeniu sunt de parere ca prin intermediul noului proiect  se va reusi captarea si stocarea a cel putin 85% din dioxidul de carbon produs de activitatea industriala. Pentru derularea proiectului va fi utilizata tehnologia bazata pe amoniac racit – Chilled Amonia Process (CAP), dezvoltata de catre Alstom, lider mondial in productia de energie si infrastructura feroviara.

Compania a fost selectata de catre ISPE in calitate de manager de proiect CCS si de catre Complexul Energetic Turceni. De asemenea, cele doua entitati au incredintat Alstom Carbon Capture Systems din Germania elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului.

Tehnologia CAP ofera o eficienta sporita prin reducerea cantitatii de energie necesara pentru captarea CO2 in raport cu alte tehnologii existente. Instalatia de captare a carbonului va fi pusa in functiune la Grupul 6 de la Complexul Energetic Turceni dupa ce acesta va fi retehnologizat in prealabil.
La inceputul anului 2010, Guvernnul de la Bucuresti a decis intocmirea „Planului de actiune pentru implementarea unui Proiect Demonstrativ privind Captarea si Stocarea Carbonului (CCS) in Romania”. In urma acestui angajament, ISPE, alaturi de GeoEcoMar, sunt angajate in primul Program Demonstrativ CCS integrat din Romania, in prezent fiind in curs de elaborare studiul de fezabilitate, avand ca scop demonstrarea fezabilitatii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, impreuna cu transportul acestuia si stocarea geologica.

Pe de alta parte, la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a afirmat ca Romania va fi sprijinita, in 2011, de catre UE pentru derularea unui proiect privind captarea de CO2.

„Captarea de CO2 este problema fiecarei tari. Romania o sa aiba in 2011 o investitie sprijinita de Uniunea Europeana, pentru captarea de CO2. Va fi o investitie-pilot, in care participa un numar de patru tari din Uniunea Europeana. Reducerea emisiilor de CO2 este una dintre cele mai mari provocari pentru urmatoarea perioada. Noi nu putem sa ne angajam ca reducem cu 20% aceste emisii daca nu facem investitii de acest gen”, a subliniat ministrul Borbely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *