• uncategorized

Pentru CERONAV, anul 2011 vine cu cateva noutati in materie de cursuri. „Intentia noastra este de a deschide in acest an o directie noua de training in ceea ce priveste cursurile de siguranta pentru personalul aferent platformelor petroliere. De aici rezulta si necesitatea de a investi in echipamente noi dar si in infrastructura”, ne spun reprezentantii companiei. Deja au fost facuti primii pasi care, de altfel, sunt cei mai importanti: au fost alocate fondurile necesare pentru crearea unei baze de instruire dupa ultimele standarde in domeniu. Mai mult, s-a luat in calcul si achizitia unui simulator de ultima generatie, astfel incat, cursantii sa aiba cele mai bune conditii pentru a invata.

In prezent nu exista in Romania niciun astfel de program acreditat de instruire pe tema sigurantei destinat personalului de pe platformele petroliere, motiv pentru care CERONAV doreste introducerea cursurilor, motivand ca „lucrul pe o platforma petroliera presupune o instruire specifica a personalului, care sa asigure atat o capacitate de operare zilnica corecta a echipamentelor si utilajelor cat si un raspuns eficient in cazurile de urgenta ce pot surveni la bord”.

Cursuri noi pentru specialisti noi
Primele astfel de cursuri se vor derula sub acreditarea “OPITO” (Offshore Petroleum Industry Training Organization). Acestea sunt “BOSIET” (Basic Offshore Safety Induction and Emergency Trening), cu o durata de trei zile si patru module (Safety Induction, Helicopter Safety and Escape, Sea Survival, Fire- Fighting and Self Rescue); cel de-al doilea curs este “FOET” ( Further Offshore Emergency Trening), cu o durata de o zi. Acesta este conceput pentru reactualizarea cunostintelor acumulate in cadrul “BOSIET” si este compus din trei module (Helicopter Safety and Escape, Fire- Fighting and Self Rescue, Emergency First Aid). Cel de-al treilea curs se numeste “HUET” (Helicopter Safety and Escape) si are o durata de o zi, fiind destinat persoanelor care calatoresc cu elicopterul onshore-offshore.

Cum navigatia este un domeniu care in permanenta se retehnologizeaza, cursantii au la dispozitie cele mai noi aparaturi. „In acest moment, simulatoarele si echipamentele pe care le detinem acopera necesarul pentru o instruire de inalta calitate. Avem cel mai performant simulator pentru misiuni complete de navigatie din bazinul Marii Negre, simulator ce are capacitatea de interconectare cu simulatorul de masini navale, caracteristica ce sporeste realismul si posibilitatea de redare a unor multitudini de situatii ce pot aparea la bordul unei nave”, au declarat reprezentantii CERONAV.

Mai ieftin ca in strainatate
Firmele care solicita frecvent efectuarea cursurilor pentru angajatii lor provin nu numai din Romania, ci si din tari precum Marea Britanie, Franta, Germania si chiar de peste Ocean. Printre acestea se numara agentii de crewing (Aprmav, StarGate, AB Crewing, Zodiac, Capital, Black Sea Services), administratii (CN APM Constanta), companii de remorcaj (COREMAR, SC Canal Service), dar si operatori de platforme petroliere (GSP- Grup Servicii Petroliere).

Spre deosebire de tarifele percepute de alte tari pentru aceleasi cursuri, reprezentantii CERONAV spun ca in Romania costurile sunt mai mici. Spre exemplu, in Marea Britanie, un curs de cinci zile de pregatire de baza pentru siguranta maritima (tehnici de supravietuire pe mare, prevenire contra incendiilor, primul ajutor medical si protectia individuala si responsabilitati la bordul navei), costa 700 de lire sterline (3.500 de lei). Acelasi curs, la CERONAV, doar ca are o perioada de 118 ore, costa 1.172 de lei, mai putin de jumatate fata de tarifele percepute in Anglia.

„Tarifele sunt si vor ramane mai scazute decat cele pentru cursurile similare oferite de catre alte centre de instruire maritima, la nivel mondial. Aceasta, deoarece scopul infiintarii institutiei, in anul 1975, a fost acela de a garanta instruirea de siguranta pentru personalul maritim la un nivel de calitate certificat de toate organizatiile si autoritatile ce au un cuvant de spus in acest domeniu si categoric mai putin acela de a face profit, tocmai datorita statutului de institutie publica”, au subliniat oficialii CERONAV.

In plus, aici pot fi organizate si cursuri specifice, la cererea unor societati, adica programele analitice pentru cursurile de tip “taylor made”. Pentru ca au un caracter exceptional, acestea nu au o frecventa mai mare de doua sau trei pe an. Cursurile organizate la cerere explica unele probleme specifice semnalate de o anumita firma, iar cele in regim personal nu au frecventa obligatorie.

Printre cele mai solicitate cursuri sunt cele destinate personalului aferent navelor cu caracteristici speciale (nave transport produse petroliere, nave de transport produse chimice), cele pentru personal ce urmeaza a se ambarca pe nave tip Ro-Ro – pasagere (in special pentru personal catering). Acestea sunt cursuri in cadrul carora partea de aplicatie practica se efectueaza pe simulatoare. De asemenea, la mare cautare sunt si cursurile de calificare pentru functia de marinar si motorist.

„In anul 2010, numarul cursantilor care au urmat cursurile oferite de CERONAV nu numai ca nu a scazut, ba chiar a crescut fata de anul anterior, cand a fost inregistrata o scadere cu 25 de procente a numarului cursantilor fata de media anuala obisnuita. Aceste fluctuatii ale numarului de cursanti se incadreaza insa in sfera normalului, avand in vedere caracterul ciclic (odata la cinci ani) de efectuare obligatorie a unei parti importante din cursurile noastre”, au adaugat reprezentantii institutiei.

CERONAV a fost infiintata ca Institutie Publica la Ordinul Ministerului Transporturilor inca din anul 1975, dar sub titulatura de Centrul de Perfectionare a Lucratorilor din Marina Civila. Anual, aproape 32.000 de cursanti, in 2.000 de grupe de pregatire, perfectionare si calificare se specializeaza in 80 de cursuri din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *