• uncategorized

Felicia Niculae

Inginerii romani au realizat primul avion supersonic romanesc in localitatea Pausesti-Maglasi, la nici zece kilometri de Ramnicu-Valcea. Air Strato, primul supersonic romanesc, poate atinge altitudini de pana la 18 km si are o autonomie de zbor de sapte ore cu baterii interne si trei zile folosind panouri solare. Poate transporta o sarcina variabila de peste 30 kg, constand in echipamente de supraveghere si instrumente stiintifice.
Primul avion electric romanesc a efectuat deja un zbor de test pana la altitudinea de 25 de metri, anul acesta, in februarie. Air Strato a fost propulsat de patru motoare electrice. Au fost adaugate, suplimentar, doua motoare electrice cu scopul de a reduce distanta de decolare. Pentru testele pe pista dificila au fost instalate suspensii pe trenul de aterizare.
„Aeronava a fost echipata cu 10 procente din necesarul de acumulatori destinati pentru versiunea comerciala, asa ca am adaugat balast pentru a simula greutatea la decolare. Am avut nevoie de numai 30 m pentru a decola, folosind motoarele la tractiune maxima. Am fost impresionati de rata de urcare a aeronavei”, a precizat cu ocazia testului Teodor Diaconu, inginer dinamica zborului ARCA.
Momentul lansarii oficiale a noului supersonic Air Strato nu a fost inca anuntat oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *