• uncategorized

Reprezentantii Economist Inteligence Unit au ajuns la concluzia ca Romania va inregistra o redresare economica lenta in 2011, dupa un declin de 2% anul trecut, insa numai in conditiile in care aplica masurile de austeritate programate. In caz contrar, opozitia fata de aplicarea corecta a acestora ar putea  induce in continuare instabilitate in mediul de afaceri.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) califica situatia actuala a economiei romanesti drept o „dezamagire”, desi au fost facute  „ajustari importante”. “Absenta cresterii economice in cursul anului 2010 este marea dezamagire. La fel de adevarat este ca reformele s-ar fi putut implementa mai repede, insa chiar si asa s-au facut ajustari foarte importante, s-au implementat politici corecte si s-a revenit pe calea disciplinei fiscale”, a declarat Jefrey Franks, seful misiunii Fondului la Bucuresti.

Pe de alta parte, expertii agentiei de evaluare financiara Coface estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 un avans economic de 1,5%, in timp ce deficitul bugetar ar urma sa scada la 4,9% din PIB. Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor va ajunge la nivelul inregistrat in anul 2008 abia in orizontul de timp 2013-2014, potrivit estimarilor agentiei de rating Coface.

„Cresterea economica de 1,5% din acest an se va materializa doar daca nu ne cream singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. Este important ca riscurile politice sa nu aiba din nou un rol decisiv. La nivel international nu exista niciun risc care sa ne afecteze economia si pe care sa mai dam vina. Stabilitatea politica ramane un factor esential in performanta economica a tarii”, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface  pentru Romania, Bulgaria si  Slovacia.

Acesta estimeaza ca in 2011 va avea loc o imbunatatire treptata a activitatii companiilor romanesti, manifestata in special la nivelul cifrelor de afaceri si in privinta profitabilitatii, care va cunoaste o usoara crestere. Asteptarile lui Cristian Ionescu sunt argumentate de faptul ca deja a au fost implementate cu succes o serie de masuri pentru reducerea costurilor agentilor economici.

In plus, reprezentantul Coface crede ca in 2011 se vor ivi noi oportunitati de achizitie, investitii si fuziuni in mediul economic autohton. Cu toate acestea, Ionescu avertizeaza ca in acest an Romania va inregistra cea mai redusa crestere economica din  zona Europei Centrale si de Est.

Insolvente doar in imobiliare si constructii
„Anul 2011 va aduce sfarsitul tendintei crescatoare in privinta numarului de companii care intra in insolventa, cu execeptia firmelor din domeniul constructiilor si imobiliare care se afla deja in incapacitate de plata”,  este de parere presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa  (UNPIR), Arin Stanescu.

In opinia sa, anul curent va fi unul pozitiv pentru companiile care activeaza in industria prelucratoare, insa firmele care nu au implementat politici sanatoase de dezvoltare sunt in continuare expuse riscurilor. „Pericolul insolventei le paste in continuare  pe acele companii care doar si-au amanat, pentru scurt timp, datoriile”, a explicat Stanescu.

Oficialul UNPIR precizeaza ca numarul dosarelor de insolventa deschise in cursul anului trecut a ajuns la aproximativ 21.700, mai mare cu 10% comparativ cu statisticile anului 2009. Totusi, numarul companiilor care au deschis procedura de insolenta ar putea fi chiar mai mare, intrucat insolventele cerute de creditori dureaza cel putin cateva luni pana cand tribunalele deschid dosarele luate in calcul, in timp ce solicitarile depuse de debitori sunt inregistrate aproape imediat in statisticile oficiale.

In aceste conditii, cele mai multe situatii inregistrate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) in anul 2010 sunt de fapt urmarea cererilor depuse in cursul lui 2009, urmand ca in acest an sa fie inregistrate si cererile depuse in 2010. Drept urmare, cercul vicios  al insolventelor ar mai putea continua inca un an, cel putin asa arata cifrele  pe hartie. Mai mult, statisticile ONRC indica o crestere la 21.692 a numarului insolventelor in cursul anului trecut, fata de 19.894 inregistrate in 2009, cele mai afectate domenii de activitate fiind transporturile, constructiile si comertul.
Pe de alta parte, Cristian Ionescu este de parere ca in cursul acestui an se vor inregistra si falimente „rasunatoare”.

Perspective bune pentru economia europeana
Estimarile privind perspectivele economiei europene arata ca in cazul Bulgariei, dupa un declin marginal al economiei in 2010, in acest an va avea loc o redresare modesta. Capacitatea de reactie a tarii fata de criza a fost constransa de cotarea stricta a levei in raport cu euro si de necesitatea mentinerii unei politici bugetare stricte, au prognozat analistii de la Economist Inteligence Unit (EIU).

Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, urmata de un avans de 3,4% in 2012. In acelasi timp, inflatia la nivelul regiunii va fi de 3,2% in acest an, respectiv 2,6% in 2012.

Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3% in acest an si 3,4% in 2012, cu un nivel al inflatiei de 3,4%, urmat de 2,7% anul viitor.


„In 2011 ne asteptam la o imbunatatire treptata a activitatii companiilor prin cifre de afaceri si profitabilitate in usoara crestere, in conditiile in care costurile au fost deja reduse. Vor aparea noi oportunitati de achizitie, investitii si fuziuni”
Cristian Ionescu, manager Coface Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *