- uncategorized
prof. Iulian Badescu, decanul Facultatii de Transporturi
Este usor sa produci si sa ai o diversitate mare de solutii. O putem produce la bord, spre exemplu, cu un motor cu combustie interna (ICE) sau o putem obtine din retea, care trebuie sa fie, la randul ei, extrem de „inteligenta”. Electricitatea este usor de transportat daca dispunem de cabluri de mare putere. Mobilitatea electrica are, intr-adevar, doua zone in care exista adevarate provocari: transformarea puterii si stocarea energiei la bord.
In definitiv, misiunea nu este doar rezolvarea unei probleme ingineresti, ci gasirea unei solutii noi de mobilitate pe care societatea noastra o cauta. Vorbim de o cabina dedicata, spatiu de depozitare, capacitate de incarcare, confort, siguranta, autonomie, fiabilitate, durata de viata. Acest tip de vehicul poate fi reincarcat in cateva minute printr-o infrastructura bine pusa la punct. Societatea este in schimbare. O mare parte dintre oameni vor trai in mega-polisuri. Oamenii de stiinta se asteapta ca mai mult de 75% din populatia lumii sa traiasca in orase mari pana in 2040. Astfel, distributia demografica va fi diferita si va duce la noi cerinte de mobilitate.
Piata motoarelor cu combustie interna este deja, astazi, extrem de diversa in ceea ce priveste modalitatile de utilizare si diferentele regionale. O solutie care sa corespunda tuturor solicitarilor nu exista. Mobilitatea electrica va fi si mai diversificata. Unele segmente se vor dezvolta rapid. Vehiculele cu baterie electrica par foarte potrivite pentru orasele mici.
Care este reteta magica a viitorului succes (acceptarea pe piata larga)? Cu zece ani in urma era greu de prevazut succesul bicicletelor electrice. Astazi, China produce 20 de milioane de astfel de biciclete in fiecare an. Progresul industriei de baterii, evolutia puterii tehnologice, retelele de comunicare si de energie trimit toate un semnal puternic: toate elementele necesare vor fi disponibile pentru a face din vehiculul alimentat de baterii electrice o realitate.