• uncategorized

Din cauza incertitudinilor generate de criza economica si a inrautatirii conditiilor economice de la sfarsitul anului 2008, companiile au inghetat activitatile de extindere de orice fel, acesta fiind principalul motiv pentru care piata spatiilor logistice a „paralizat“ anul trecut. Insa, pe masura ce companiile s-au adaptat la noua realitate economica, numarul contractelor de inchiriere semnate a crescut usor, cu toate ca nivelul chiriilor spatiilor de prim rang a ramas nemodificat pe aproape toate pietele europene inca din trimestrul al treilea al anului trecut.

Pe multe dintre pietele de profil din Europa, oferta restransa a contribuit la mentinerea nivelului chiriilor spatiilor logistice, in special in tarile din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, tari care in prezent se confrunta cu o lipsa acuta de spatii logistice noi. Aceasta caracteristica a pietei de spatii logistice contrasteaza puternic cu situatia spatiilor pentru birouri, in cazul carora s-a inregistrat o scadere abrupta a chiriilor.  

 

Randamentele stabile sustin revenirea apetitului dezvoltatorilor

 Pe fondul suspendarii multor investitii si in lipsa unor tranzactii importante, piata spatiilor industriale si logistice a fost caracterizata in ultimele 12 luni de aparitia unor stimulente oferite chiriasilor din partea proprietarilor, se arata intr-un studiu publicat de compania de consultanta King Sturge. Evident, stimulentele au afectat negativ randamentul oferit de investitiile in dezvoltarea de spatii industriale. In al treilea trimestru al anului trecut, randamentul a dat semne de stabilizare, dar in ultimele trei luni ale anului trecut s-au inregistrat noi contractii.

Cu toate acestea, nu toate pietele nationale au evoluat in aceeasi direc tie. De exemplu, in Frankfurt, randamentul spatiilor de prim rang a crescut cu 0,25 puncte procentuale, la 7,75%. Potrivit King Sturge, in prezent, la capitolul randament, extremele sunt Moscova, cu 14%, respectiv Londra (Heathrow), cu 5,75%. „Pentru 2010, apetitul investitorilor pentru proprietati industriale este in crestere, in special pentru spatii sau portofolii logistice. In continuare este resimtita o lipsa a stocului de buna calitate ce urmeaza a fi livrat pe pia- ta“, au aratat analistii companiei de consultanta King Sturge.  

 

Supraoferta de unitati cu suprafete mici

In Romania, cererea pentru spatii industriale si logistice s-a injumatatit in 2009 comparativ cu 2008, fiind inchiriati doar aproximativ 100.000 metri pa- trati. Suprafata livrata anul trecut a insumat circa 33.000 de metri patrati de spatii noi, cu 90% mai putin decat in 2008, potrivit unui raport de piata realizat de Colliers. Astfel, stocul total de spatii industriale si logistice de prima clasa a atins, la finele anului 2009, aproximativ 900.000 metri patrati. „Spatiile mari sunt greu de gasit, doar o unitate mai mare de 10.000 metri patrati fiind disponibila pentru potentiali chiriasi.

Majoritatea parcurilor logistice au disponibile suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 de metri patrati. Cea mai importanta tranzactie pe piata spa- tiilor industriale din Bucuresti in 2009 a fost reprezentata de inchirierea a 10.000 metri patrati in cadrul parcului Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust“, se arata in raportul Colliers. Totodata, studiul Colliers evident iaza ca unitatile mici de depozitare (mai putin de 3.000 mp) au inregistrat o scadere a chiriilor de circa 10-15%, comparativ cu anul precedent.  

 

Rata de neocupare va creste pe termen scurt

In ceea ce priveste rata de neocupare a spatiilor industriale si logistice, aceasta a ajuns la 12% la finalul anului 2009, nivel triplu comparativ cu anul 2008. Pentru anul acesta, Colliers estimeaza ca rata de neocupare va mai creste pe termen scurt cu doua puncte procentuale, pana la un nivel de 14%. Explicat ia consta in faptul ca unii chirias i au planificat eliberarea unor spatii in primul trimestru al anului. Cu toata evolutia ascendenta a ratei de neocupare, Colliers mizeaza pe cresterea numarului de tranzactii in acest an.

„Companiile au inceput sa fie interesate de spatii logistice si din acest motiv a fost estimata o dublare a volumului tranzactiilor in primul trimestru din 2010 fata de primul trimestru din 2009“, a declarat Viorel Opait, Manager al Diviziei Industriale din cadrul Colliers International, companie care a intermediat recent tran zactia de inchiriere a unui spatiu de 6.000 de metri patrati in Millenium Logistic Park de catre Golden Foods.

 

Investitii de 500 de milioane de euro in Romania

In Europa, volumul mediu trimestrial al investitiilor imobiliare pe parcursul primului trimestru al acestui an a crescut cu 12%, de la 15,4 miliarde de euro la 17,2 miliarde, potrivit celui mai recent raport European Investment Market Update. Evolutia confirma revenirea din ultimele trei luni ale anului trecut, cand investitiile crescusera cu 13%. „Intre principalele piete ale Europei, Germania si-a crescut ponderea, inregistrand volume cu 32 la suta mai mari, de la 3,6 miliarde de euro in trimestrul patru din 2009 la 4,7 miliarde de euro in trimestrul intai din 2010.

La polul opus, volumele au fost dezamagitoare in Marea Britanie si Franta, pe fondul frustrarii investitorilor cu privire la relativa lipsa de oportunitati de pe aceste piete“, a declarat Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research, comentand cifrele. Per ansamblu, volumul investit iilor imobiliare in Romania a atins 108,34 milioane de euro in primul trimestru din 2010, fata de cinci milioane euro in acelasi interval al anului 2009. Raportul European Investment Market Update estimeaza ca volumul total al investitiilor derulate in Romania pe acest segment se va apropia de 500 de milioane de euro pana la finele anului in curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *