- uncategorized
In numarul de fata vom incerca sa facem o sinteza a serviciilor oferite de Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV. CERONAV a fost infiintat in anul 1975 cu scopul de a acoperi cerintele de pregatire si perfectionare pentru personalul din domeniul navigatiei maritime. Abordand intr-o maniera simplista sistematizarea programelor de instruire oferite de aceasta institutie, le-am putea imparti in doua mari categorii:
• cursuri obligatorii in materie de siguranta maritima, necesare in vederea emiterii Certificatelor de Competentã si Atestatelor care intra sub incidenta STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping);
• alte categorii de cursuri, optionale sau obligatorii (caracterul obligatoriu in acest caz nemaifiind dictat de regulile STCW ale Organizatiei Maritime Internationale, ci de alte reguli, impuse fie de autoritatile nationale, fie de cerintele angajatorului).
Cu alte cuvinte, orice persoana care urmeaza o cariera de navigator, fie ca este nebrevetat si detine un Certificat de Capacitate, fie ca este brevetat, absolvent deci al unei forme de invatamant superior cu profil de navigatie, are obligatia, conform IMO STCW 95 de a se instrui si perfectiona continuu, cu scopul actualizarii in permanenta a cunostintelor intr-un domeniu aflat intr-o continua modernizare. CERONAV, singura institutie din Romania acreditata pentru a desfasura aceste cursuri, ofera toata gama de programe de instruire pentru brevetati si nebrevetati. Ambele categorii de navigatori au obligatia de a-si actualiza, o data la cinci ani, aceste cursuri.
Pentru navigatorii brevetati, programele de instruire sunt de doua tipuri:
• cea INIºIALA – destinata in principal studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior cu profil navigatie;
• cea de ACTUALIZARE – destinata personalului brevetat maritim.
Forma INITIALA se efectueaza, asadar, o singura data, pe cand cea de ACTUALIZARE are o periodicitate de cinci ani, tocmai pentru a tine pasul cu ultimele noutati aparute in materie. Toate aceste cursuri de instruire se finalizeaza cu un test, a carui promovare acorda dreptul de intrare in posesia unei adeverinte de absolvire emisa de CERONAV. Aceasta adeverinta de absolvire reprezinta una din conditiile de prelungire a valabilitatii Certificatului de Competenta. In editiile viitoare ale revistei vom face o prezentare a tuturor cursurilor obligatorii in materie de siguranta maritima pentru personalul navigant maritim, necesare in vederea emiterii de catre Autoritatea Navala Romana a Certificatelor de Competenta si a atestatelor care intra sub incidenta STCW.