- uncategorized
Ana Maria Adamoaie
Dezvoltarea si eficientizarea activitatilor Portului Constanta sunt puse sub semnul intrebarii de lipsa unui plan coerent de investitii in infrastructura, dar si de intentia guvernantilor de a schimba structura actionariatului.
Unul dintre cele mai importante din Europa, cu o suprafata de 4.000 de hectare, Portul Constanta se afla pe ruta a trei coridoare de transport pan-european: coridorul IV, coridorul IX si coridorul VII – Dunarea. Printre avantajele pe care le are in fata altor porturi de la Marea Neagra se numara pescajele mari ale danelor, ce permit acostarea celor mai mari nave care trec prin Stramtoarea Bosfor, accesul direct catre tarile Europei de Est si Centrale si faptul ca este centru de distributie a containerelor catre porturile din Marea Neagra.
Capacitatea de operare anuala este de aproximativ 120 de milioane de tone, iar numarul total de dane ajunge la 156, dintre care 140 sunt operationale. Lungimea totala a cheurilor este de 29,83 kilometri, iar adancimile variaza intre 7 si 19 metri, permitand astfel accesul tancurilor cu o capacitate de 165.000 dwt si a vrachierelor cu capacitatea de 220.000 dwt. Pe langa facilitatile maritime si fluviale, Portul Constanta are si o componenta turistica, traficul de pasageri din Portul Tomis fiind in crestere de la an la an.
Dispute privind actionariatul majoritar
Portul Constanta face parte, impreuna cu porturile satelit Midia si Mangalia, din Administratia Porturilor Maritime Constanta (APMC), care se afla sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Mai exact, Ministerul Transporturilor detine 60% dintre actiuni, 20% apartin Fondului Proprietatea si restul este detinut de Primaria Constanta. De la inceputul anului trecut, Portul Constanta este condus de un manager privat, dupa ce Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa instaleze manageri privati la conducerea companiilor de stat neperformante.
In ultima luna insa a fost readus in discutie transferul pachetului majoritar de actiuni de la Ministerul Transporturilor la autoritatile locale din Constanta. Premierul Victor Ponta a avansat chiar si ideea ca o treime dintre actiunile Portului Constanta sa fie listate la Bursa. Dezbaterile politice privind administrarea Portului Constanta au reaprins insa valul de nemultumiri din randul operatorilor portuari, care au trimis, anul trecut, mai multe memorii cu privire la activitatea si performantele economice ale conducerii Portului, pe care o acuza ca actioneaza „impotriva intereselor actionarului majoritar – statul – si a partenerilor contractuali (agenti economici privati)”.
Intr-un interviu acordat portalului online HotNews, presedintele Camerei de Comert Constanta, Mihai Daraban, a subliniat efectele negative ale trecerii Portului Constanta in subordinea autoritatilor locale. „Portul Constanta nu poate fi sustinut de o administratie locala pentru ca nivelul investitiilor din port, chiar daca vorbim de fonduri europene, este foarte mare. Operatorii vor sa vada ca administratia porturilor are actionar majoritar Ministerul Transporturilor pentru ca acest port sa ramana conectat intereselor nationale. Vorbim de interesele nationale de investitii. Ei sunt constienti ca ruperea acestui port de sistemul national implica, probabil, o lipsa totala a investitiilor si a resurselor. Pentru ca toate trebuie interconectate, portul, canalul, Dunarea. Trebuie facuta o strategie comuna”, considera Mihai Daraban.
De cealalta parte, principalul sustinator al trecerii portului in administratia autoritatilor locale, primarul Constantei, Radu Mazare, considera ca aceasta este singura masura de dezvoltare a portului, care „in 24 de ani de la Revolutie merge mai prost decat pe vremea lui Ceausescu (…) cu un profit ridicol”.
Profit in scadere
In ceea ce priveste traficul de marfuri din Portul Constanta, 2008 a fost anul de varf, cand prin port au trecut 61.837.710 de tone de marfuri si aproape 14.000 de nave au facut escale. Odata cu venirea crizei, in 2009, traficul de marfuri a scazut, pana in 2011 inclusiv, sub pragul de 50 de milioane de tone, si abia in 2012 a reusit sa treaca de acest prag, ajung la 50.584.662 de tone de marfuri. Tendinta crescatoare a fost mentinuta si anul trecut – traficul de marfuri a fost de 55 de milioane de tone, potrivit datelor furnizate de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta (APMC).
In schimb, traficul de containere inregistrat la finalul lunii noiembrie 2013 a fost de 610.306 TEU, comparativ cu 631.777 TEU la sfarsitul lunii noiembrie 2012. O scadere s-a inregistrat si in ceea ce priveste numarul de escale: 12.816 nave in primele 11 luni din 2013, comparativ cu 13.284 in aceeasi perioada a anului 2012.
In schimb, in ceea ce priveste profitul inregistrat de Portul Constanta in ultimii trei ani, cifrele nu sunt tocmai optimiste. Astfel, daca in 2011 s-a inregistrat un profit brut de 51,8 milioane de lei, in 2012 a scazut la 46,9 milioane de lei, iar pentru 2013 estimarile APMC situau profitul brut la 40 de milioane de lei.
Referitor la transportul de persoane, cifrele inregistrate anul trecut se inscriu pe un trend mai optimist. Astfel, 69 de nave de pasageri au sosit anul trecut la terminalul de croaziere al Portului Constanta, comparativ cu 52 de nave in 2012. O crestere importanta s-a inregistrat si in cazul numarului de turisti, acesta fiind cu 60% mai mare anul trecut fata de 2012.
Planuri de dezvoltare
In prezent, APMC este beneficiarul mai multor proiecte de investitii majore, in valoare de peste 175 de milioane de euro. Digul de larg din Portul Constanta va fi extins cu inca un kilometru, termenul de finalizare fiind la inceputul anului viitor. In iunie anul acesta, va fi inaugurat podul rutier peste Canalul Dunare-Marea Neagra, investitie ce a costat 121 milioane de lei. Un alt proiect aflat in derulare se refera la dezvoltarea capacitatii feroviare in zona fluvio-maritima a Portului Constanta, lucrarile fiind executate in proportie de 40%. In mai 2013, a fost demarat si proiectul privind extinderea spre sud a danei de gabare din Portul Constanta, investitie in valoare de 4,6 milioane de euro, ce trebuie finalizata anul acesta, in noiembrie.
Nu in ultimul rand, AMPC a semnat, la inceputul lunii februarie contractul cu Ernst&Young – Inros Lackner AG, asocierea care va realiza noul Master Plan al Portului Constanta. Durata de realizare a Master Planului este de 12 luni, iar valoarea contractului este de 4,05 milioane de lei, fara TVA. Proiectul vizeaza realizarea unei planificari strategice a Portului Constanta pe termen mediu si lung (pana in anul 2040).