- uncategorized
In timp ce la nivel national situatia a ajuns sa fie dezastruoasa pentru companiile feroviare de stat, pierderile acestora inregistrand sume colosale, transportatorii rutieri au reusit sa se dezvolte considerabil si sa obtina profit, chiar si pe timp de criza.
Lucrurile par sa se schimbe insa in favoarea feroviarilor pe ruta Bucuresti-Constanta, acolo unde datorita renovarii podului de la Cernavoda, cele doua CFR-uri au sansa sa-si recupereze clientii pierduti de-a lungul timpului.
Dupa ce au profitat timp de zece ani de reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta si de faptul ca trenurile aveau intarzieri foarte mari, firmele de transport rutier s-au trezit acum cu bete in roti din cauza reparatiilor incepute la podul peste Dunare, din dreptul localitatii Cernavoda.
Calitatea si lungimea soselelor desemnate a fi rute ocolitoare, iminentele blocaje de trafic la nodurile rutiere din zona si timpul suplimentar petrecut pe drum vor fi, timp de cel putin un an, nu doar motive pentru intarzieri de zeci de minute si pierderi mari pentru transportatorii rutieri, ci si principalii factori ce vor da un avantaj vizibil transportului feroviar.
Podul de la Cernavoda nu a fost niciodata reparat, de la darea sa in folosinta in anul 1984, iar expertizele au dovedit ca, in prezent, constructia nu mai este sigura, chiar daca viteza de circulatie este redusa. Dat fiind faptul ca reparatiile necesare nu permit folosirea unei singure benzi, s-a decis ca pe parcursul executiei lucrarilor podul sa fie inchis circulatiei. Lucrarile sunt programate a fi incheiate intr-un an de zile, dar daca tinem cont de toate promisiunile de pana acum legate de finalizarea autostrazii Bucuresti – Constanta si a caii ferate pe aceeasi relatie ajugem sa credem ca varianta ocolitoare propusa pentru un an de zile va fi folosita mult mai mult timp.
Pentru cel putin un an, alternativele pentru traficul greu intre Capitala si Constanta sunt Bucuresti – DN 2 – Urziceni – DN2A – Giurgeni – Constanta, sau Bucuresti – A2 – Drajna – DN 21 – Slobozia – DN 2A – Giurgeni – Constanta sau Bucuresti – Fetesti pe Autostrada Soarelui – Gura Ialomitei – DN 3B – Constanta DN2A. Pentru traficul usor insa, traseul soferilor ramane neschimbat, iar accesul in Cernavoda se va face pe podul Sfanta Maria.
Noua gara din Constanta, gata sa primeasca mai multi calatori
In conditiile in care calatoria cu trenul din Bucuresti la Constanta dureaza, in prezent, mai putin de patru ore, firmele de transport rutier vor incepe sa se confrunte cu probleme legate de pastrarea clientilor.
Pe unele tronsoane, trenurile pot circula acum cu pana la 140 km/ora, iar distanta dintre Constanta si Bucuresti se poate parcurge fara intarzierile de alta data, care i-au impins pe calatori sa apeleze la serviciile oferite de firmele de transport rutier.
Totusi, ritmul lucrarilor ar trebui sa creasca, intrucat pe aproape jumatate din intreaga distanta, intre Fundulea si Fetesti, lucrarile sunt definitivate in proportie de numai 50%, iar reabilitarea liniei nu se va finaliza inainte de sezonul estival.
In schimb, gara din Constanta, nu demult reabilitata, are toate sansele sa primeasca mai multi pasageri in urmatoarele 12 luni, cu toate ca timpul de calatorie nu s-a redus inca la mai putin de trei ore, asa cum ar fi fost de dorit.
Transportatorii mentin preturile, dar sporesc confortul
Desi vara a trecut demult si turistii nu se mai inghesuie pe litoral, firmele de transport care efectueaza curse intre Bucuresti si Constanta metin acelasi pret, stabilit la inceputul verii trecute. Si pentru a justifica pretul, transportatorii au decis sa ofere mai multe facilitati. Daca vagoanele de tren au fost dotate cu prize, pentru a oferi calatorilor posibilitatea de a-si folosi laptopurile, transportatorii rutieri de persoane au venit cu ideea conexiunii la internet.
«Deocamdata nu avem aceasta optiune decat pe un autocar, dar vom extinde cat de curand aceasta posibilitate si vom instala echipamentele necesare si pe celelalte autocare. Numarul de calatori este, intradevar, mai scazut in aceasta perioada, dar nu din cauza faptului ca timpul calatoriei cu trenul s-a redus. Noi avem aceiasi clienti, aceia care prefera calatoria cu autocarul si nu cu trenul. E vorba de o preferinta. In perioada de iarna numarul clientilor este scazut de obicei. Timpul de transport e un criteriu in baza caruia calatorii isi aleg mijlocul de transport care ii va duce la destinatie, dar acesta nu este un criteriu eliminatoriu. Deocamdata, varianta ocolitoare impusa de lucrarile de reabilitare a podului de la Cernavoda nu ne creaza neplaceri. Autocarele noastre nu au intarzieri mari din aceasta cauza», a declarat, pentru RBT, directorul economic al GSM Trans, Gönül Ghitulescu.
Serviciul de acces la internet nu este pe placul tuturor transportatorilor rutieri. In schimb, conducerea firmei SIR Trans a decis sa instaleze camere video in toate autocarele companiei, pentru a putea asigura o mai buna securitate a pasagerilor si a bagajelor de mana.
In general, transportatorii rutieri care opereaza pe aceasta ruta mentin inca pretul si spera sa isi pastreze si clientii, desi varianta ocolitoare prin municipiul Cernavoda are consecinte clare asupra duratei calatoriei.
Internet wireless in tren, de la CFR
Operatorii de telefonie mobila sunt interesati de ceva vreme sa ofere servicii de internet mobil in trenurile din Romania, dar costurile pentru echipamente sunt destul de mari si, pentru moment sunt cautate cele mai bune solutii tehnice pentru ca acest lucru sa poata fi realizat. Proiectul este inca intr-un stadiu incipient, iar concluziile la care se va ajunge in urma masuratorilor vor stabili daca CFR Calatori va oferi sau nu acest servciu. Din primele date reiese ca serviciul de internet wireless nu poate fi oferit decat in statii si in apropierea marilor orase.