• uncategorized

Amenintsri nejustificate, incununate de succes

Intr-o prima faza, reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) si-au aratat suprinderea fata de anuntul COTAR privind organizarea unui protest, men- tionand ca autoritatile si-au aratat deschiderea fata de transportatori prin semnarea in urma cu doua luni a unui protocol ce abordeaza in totalitate problematica evaziunii din transporturi. Respectivul protocol a fost semnat pentru a preintampina derularea unui alt protest al transportatorilor rutieri, anuntat de FORT.

Intr-un comunicat al MTI, care atrage atentia ca amenintarile COTAR sunt nejustificate si de nein- teles, se subliniaza ca noua legisla- tie unitara in transporturi nu trebuie sa tina cont de interese de grup si, tocmai de aceea, impreuna cu patronatele din transporturi, autorita- tile cauta solutiile cele cele mai corecte si eficiente. „In acest sens, la nivelul comisiilor de dialog social, au fost analizate, in mod transparent si impreuna cu patronatele din domeniu, masuri concrete ce vor fi transpuse in legislatie.

O parte dintre acestea au fost deja transpuse in modificari legislative, tinandu- se cont de pozitia reprezentan- tilor patronatelor. De asemenea, in vederea elaborarii unei legi unice in transporturi, la nivelul ministerului a fost constituit un grup de lucru, solicitandu-se in mod oficial pozitia patronatelor din domeniu, urmand a fi astfel definitivate principiile ce vor guverna acest domeniu de activitate“, se arata in comunicatul MTI. MTI a mai precizat ca a invitat reprezentantii COTAR la dezbateri alaturi de celelalte patronate din transporturi, insa aceasta invitatie nu a fost onorata. In aceste condit ii, este suspecta usurinta cu care COTAR si-a impus punctul de vedere in fata premierului si rapiditatea cu care Guvernul a aprobat noi reglementari in transportul rutier conforme cu solicitarile acestei confederatii. „Am cazut de acord si am convenit printr-un protocol sa facem un proiect de lege ca sa interzicem pirateria in transportul de marfuri si persoane.

O lege care sa arate ca ii respectam pe cei care desfasoara activitati de transport cu buna credinta si ca acestia au tot sprijinul Guvernului. Dorim sa combatem evaziunea fiscala si sa punem ordine intr-un sistem unde exista o nereglementare in momentul de fata“, a precizat seful Executivului in urma discutiilor cu liderii COTAR.  

 

Cate patronate, atatea interese

Potrivit reprezentantilor COTAR, prioritara pentru MTI ar trebui sa fie combaterea pirateriei, avand in vedere ca acest fenomen determina scaderi dramatice ale cifrelor de afaceri ale transportatorilor autorizat i, unii dintre acestia inregistrand pierderi de peste 300.000 de lei. Totodata, potrivit COTAR, prin neimpozitarea „piratilor“, statul ar pierde in fiecare an incasari la buget ce depasesc 300 de milioane de euro. Aceste argumente, acceptate de autoritati, nu i-au convins insa pe reprezentantii FORT.

„Guvernul Romaniei a avizat un proiect de act normativ care, pe langa partile bune cu privire la frauda fiscala, vine sa recreeze un monopol detinut pana in urma cu cinci ani de oameni care, sprijiniti de fosta guvernare PSD, au dictat, prin recomanda ri, legislatia in transportul de persoane si de taximetrie“, a declarat Augustin Hagiu, presedintele FORT. Urmare a sedintei de Guvern din data de 24 martie, FORT a solicitat Primariei Capitalei aprobarea derula rii unui protest in perioada 22-27 aprilie, la actiune urmand sa participe inclusiv „taximetristii cu taxele platite la zi care nu doresc sa ajunga din nou la mana recomandarilor emise de grupuri de interese“, dupa cum se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Astfel, in data de 22 aprilie, camioane, microbuze, autocare si taximetre apartinand membrilor FORT si asociatiilor transportatorilor se vor deplasa catre Bucuresti, din toate orasele din tara, manifestand in Piata Victoriei si pe centura Capitalei, ghidati de un scop comun: acela de a face curat enie, cu sprijinul actualului guvern, in piata transporturilor rutiere de marfa si persoane, se mai arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *