• uncategorized

Declaratia solicita guvernelor statelor membre sa adopte masuri concrete de sprijinire a eforturilor intreprinse din propria initiativa a companiilor feroviare.

Potrivit datelor centralizate de Comunitatea Cailor Ferate Europene (Community of European Railway and Infrastructure Companies – CER), efectele crizei au fost puternic resimtite de operatorii de marfa in ultimul trimestru al anului trecut, iar in primele luni din 2009 declinul activitatii s-a accentuat. Astfel, in decembrie 2008, in Europa Centrala si de Est traficul de marfuri pe calea ferata a scazut cu 22% comparativ cu decembrie 2007, iar in ianuarie 2009 traficul s-a prabusit cu 36% fata de prima luna din 2008. In Europa de Vest, reducerea traficului a fost mai mica in decembrie (-18%), dar mai mare in ianuarie (-36%).

In general, companiile feroviare au raspuns crizei prin amanarea investitiilor si cautarea de noi solutii pentru finantare. „Totusi, unele companii nu au programe de investitii ambitioase, deci nu pot reduce prea mult cheltuielile la acest capitol, si nici nu sunt in masura sa acceseze usor noi finantari. Prin urmare, s-a ajuns la concedieri, restrangerea cheltuielilor cu mentenanta sau chiar la neplata unor facturi si acumularea de datorii. Aceste urmari pot accentua evolutia negativa a transportului feroviar, in special in Europa Centrala si de Est, unde, de cativa ani, traficul pe caile ferate scade continuu“, a precizat Johannes Ludewig, directorul executiv al CER.

Documentul semnat la Viena mentioneaza si o serie de masuri dorite de operatorii feroviari, in capul listei fiind  blocarea cresterilor tarifare la energie si accesul la infrastructura feroviara, intrucat aceste cheltuieli reprezinta 30% din costurile operationale ale transportatorilor feroviari de marfa.

In plus, investitiile in infrastructura interoperabila moderna ar trebui sa fie majorate, pentru a elimina gatuirile de trafic si a permite astfel preluarea in mai bune conditii a fluxurilor de marfuri in momentul in care economia isi va relua evolutia pozitiva. Pentru a-si sustine cauza, CER a dat exemplul Chinei, care planuieste sa investeasca 90 de miliarde de dolari, in mare parte in infrastructura, respectiv al SUA, unde este prevazuta stimularea investitiilor in sectorul feroviar cu opt miliarde de dolari in 2009 si 2010.

Nu in ultimul rand, in opinia membrilor CER, aplicarea oricaror prevederi legislative generatoare de costuri suplimentare ar trebui amanata, la acest capitol fiind indicate normele privind sistemul de management al traficului ERTMS, cele privind poluarea fonica si specificatiile tehnice de interoperabilitate TAF TSI.

CER a avertizat ca, deocamdata, actiunile autoritatilor europene nu au tinut seama de problemele sectorului feroviar. „Companiile feroviare nu cer un plan de salvare sau solutii cu efecte pe termen scurt. Prin aceasta declaratie, companiile feroviare cer masuri imediate, dar durabile, menite sa permita relansarea afacerilor mai rapid, odata incheiata criza.

Diferitele planuri europene de recuperare economica se concentreaza prea mult asupra mentinerii structurii actuale a sectorului de transport si acorda o atentie insuficienta restructurarii acestui tip de servicii pentru a-i asigura un viitor durabil. In unele tari, caile ferate ar putea suferi un colaps, iar in altele ar putea fi inregistrate pierderi ireversibile de trafic. Asemenea efecte ar zadarnici planurile pe termen lung ale UE de a limita emisiile de gaze cu efect de sera generate in sectorul transporturilor“, a concluzionat directorul executiv al CER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *