• uncategorized

Proiectul NEWADA duo – Network of Danube Waterway Administrations-data&user orientation este finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei. Acesta se deruleaza pe o perioada de 24 de luni (octombrie 2012-septembrie 2014) si are un buget total de 2,2 milioane euro.
Reprezentantii Programului SEE au afirmat, cu diferite ocazii, ca eforturile depuse in cadrul proiectelor nu produc intotdeauna rezultate directe pentru utilizatorii finali. Insa proiectul NEWADA duo raspunde nevoilor tuturor utilizatorilor caii navigabile dunarene (comandanti de nave, operatori navali, furnizori de servicii logistice etc.).
NEWADA duo este dovada succesului colaborarii administratiilor care provin din tari diferite, cu legislatii diferite, avand un interes comun – acela de a veni in sprijinul utilizatorilor caii navigabile prin armonizarea procedurilor si procesele de intretinere ale Dunarii.

Comitetul Director – o noua abordare

Comitetul Director reuneste toti directorii partenerilor cu scopul de a lua decizii strategice, a trasa directii pentru actiunile coordonate si de a implementa indicatori de performanta comuni in managementul caii navigabile. Noutatea consta in abordarea Comitetului Director de a privi in viitor si de a-si extinde activitatea si dupa implementarea proiectului NEWADA duo. Pentru a putea asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului, contextul cooperarii urmeaza sa fie institutionalizat, ca o garantie a  faptului ca rezultatele vor fi pastrate si dupa finalizarea proiectului, cu scopul de a imbunatati serviciile de navigatie pe Dunare.

Armonizarea informatiilor

Din dorinta de a face navigatia pe Dunare mai sigura, toti partenerii proiectului armonizeaza informatiile referitoare la nivelul apei, zonele critice si prognoza nivelului apei. Aceasta armonizare este necesara si in zonele transfrontaliere, unde administrarea caii navigabile este bilaterala, astfel incat utilizatorii sa nu fie afectati de barierele administrativ-teritoriale.
Informatiile publicate sunt eficiente pentru utilizatorii cailor navigabile care isi pot planifica astfel cantitatile exacte de marfa pe care le pot tranzita.

Atlasul danelor

Pentru a veni in sprijinul utilizatorilor, echipa proiectului va intocmi un catalog denumit „Atlasul danelor” in care sunt prezentate toate danele disponibile pe cursul fluviului Dunarea. Pe langa localizarea fizica a danelor, catalogul va cuprinde informatii suplimentare precum: facilitatile pentru rampele de deseuri, furnizarea cu apa potabila si energie, fotografii actualizate ale porturilor si harti cu zonele din apropierea danelor. Cu ajutorul acestui catalog orice persoana noua in domeniu poate sa-si faca o idee de ansamblu despre facilitatile oferite si infrastructura disponibila pe tot cursul Dunarii.
Studiile de piata efectuate au aratat ca unii utilizatori ai infrastructurii de transport pe caile navigabile interioare inca mai folosesc hartile pe suport de hartie si nu cele electronice, care sunt mai accesibile si contin informatii actualizate zilnic. Venind in sprijinul acestora, NEWADA duo va realiza in colaborare cu reprezenantii Comisiei Dunarii, pe langa hartile electronice, si harti pe suport de hartie.

Portalul Danub FIS

Proiectul NEWADA duo imbunatateste, pe baza rezultatelor studiilor de piata efectuate, singurul portal existent cu informatii specifice despre senalul navigabil si al punctelor de acces WI-FI de-a lungul Dunarii. In acest portal sunt introduse date inovatoare despre sistemul de semnalizare a navigatiei si monitorizare a balizelor astfel incat transportatorii vor sti in permanenta toate datele necesare tranzitarii Dunarii in conditii de siguranta.

Platforme de comunicare nationale 

Pentru a intelege nevoile utilizatorilor cailor navigabile interioare si pentru a dezvolta servicii adaptate acestora, membrii echipei proiectului au organizat intalniri cu beneficiarii infrastructurii de transport naval. In anul 2013 s-au organizat intalniri care au creat platforme de comunicare bazate pe discutii libere intre companiile care administreaza infrastructura de transport naval si beneficiarii acesteia in: Croatia, Ungaria, Austria, Slovacia, Bulgaria, Serbia si Romania. Aceste platforme au facilitat comunicarea intre cele doua parti si au permis informarea asupra rezultatelor proiectului si evaluarea necesitatilor utilizatorilor.

NEWADA, pe scurt

NEWADA duo sprijina autoritatile implicate in proiect sa atinga un nivel comun de servicii in managementul caii navigabile de-a lungul Dunarii. Aceasta cooperare imbunatatita se concentreaza pe intretinerea eficienta a infrastructurii caii navigabile si, de asemenea, pe serviciile orientate spre client. Abordarea NEWADA duo de a combina procedurile concentrate pe managementul caii navigabile si al informatiilor se va transforma in beneficii noi pentru utilizatori.

Obiectivele principale

•        Imbunatatirea managementului caii navigabile
•        Consolidarea intretinerii caii navigabile
•        Imbunatatirea orientarii clientului spre serviciile oferite de companiile parterene
•        Armonizarea infrastructurii transportului pe ape interioare in ceea ce priveste datele generale
•        Consolidarea utilizarii tehnologiilor informationale si de comunicare
•        Cresterea vizibilitatii administratiilor de cale navigabila de pe Dunare
•        Abordarea prioritatilor nationale prin implicarea partenerilor

Rezultatele principale

•        Intensificarea cooperarii in ceea ce priveste sarcinile hidrologice si hidrografice
•        Imbunatatirea accesibilitatii  infrastructurii caii navigabile
•        Accesul marit la retelele si serviciile Tehnologiilor Informationale si de Comunicare
•        Integrarea persoanelor interesate de activitatea administratiilor si cresterea cooperarii.

www.newada-duo.eu
www.southeast-europe.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *