• uncategorized

Andrei Georgescu

Este vorba despre nava EcoStar, care a fost lansata pe 15 noiembrie, in Portul Drobeta Turnu Severin. Nava a fost achizitionata in baza proiectului „Sistem de prelucrare reziduuri de nave si interventie in caz de poluare pe sectorul Dunarii” administrat de Compania Nationala a Administratiei Porturilor Fluviale Giurgiu.

Potrivit inginerului-sef Marcel Burducea de la Administratiei Porturilor Fluviale Giurgiu, citat de Mediafax, nava, care a costat peste un milion de euro, va prelua reziduurile si apele de santina poluante, iar apoi le va tranborda selectiv pentru reciclare.

„Nava propriu-zisa este dotata cu tot sistemul modern pentru prevenirea poluarii. Pentru a indeparta zonele poluate va prelua reziduurile si apele de santina de la nave, le va transborda pe un ponton care urmeaza sa vina cat de curand, si el dotat cu echipamente moderne pentru a prelua de pe nave aceste reziduuri containerizate, iar de pe ponton ele vor fi pompate pe o platforma amenajata pe cheul de pe uscat. Printr-un contract cu un operator local de salubrizare, acesta va prelua periodic aceste reziduuri care vor fi reciclate”, a explicat Burducea.

Rol de preluare a reziduurilor

Nava care a ajuns in Portul Drobeta Turnu Severin va actiona pe Dunare, intre Bechet si Bazias, si va prelua reziduurile atat de pe apa, cat si de la navele aflate in trafic pe fluviu. Pana acum, acestea din urma erau obligate sa acosteze in ponton, pentru indepartarea apelor de santina si a reziduurilor.

„Nava se poate deplasa si in larg pentru a prelua de la navele aflate in trafic aceste reziduuri. Va usura practic sistemul care era pana acum. Navele care erau in tranzit veneau in Portul Drobeta Turnu Severin, stationau o anumita perioada de timp sa transbordeze reziduurile si sa plece. Acum se pot intampla lucrurile acestea si in trafic si, mai mult decat atat, exista un sistem de preluare astfel incat navele care tranziteaza nu mai sunt fortate sa stocheze anumite reziduuri pana la zona de destinatie, acolo unde aveau contract de plasare”, a mai spus Marcel Burducea.

Potrivit informatiadeseverin.ro, proiectele implementate de Compania Nationala APF Giurgiu sunt menite sa pastreze o Dunare mai curata, sa protejeze flora, fauna si sa creeze conditiile cele mai bune pentru ca ecosistemul regional al Dunarii sa se mentina intr-un cadru ambiental natural de dezvoltare, sa nu fie afectat nici de industrializarea excesiva a cheurilor si nici de traficul intens care se desfasoara pe fluviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *