• uncategorized

Concurenta neloials s-a amplificat

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ publicat in Monitorul Oficial nr. 234 din data de 13 aprilie 2010, autoritat ile abilitate sa aplice prevederile legale care reglementeaza desfasurarea activitatilor de transport rutier de persoane, transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, serviciile de transport public local, precum si activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto si reprezentantii COTAR au semnalat, in egala masura, amplificarea activitatilor ilicite in domeniu, care afecteaza atat siguran- ta cetatenilor, cat si calitatea serviciilor oferite de operatorii si transportatorii rutieri.

„Aceste activitati ilicite au, de asemenea, un impact negativ asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport de persoane, ce sunt desfasurate in afara cadrului legal in vigoare“, mentioneaza autorii textului OUG 34. Cresterea numarului de transporturi ilicite de persoane si diversificarea formelor de realizare a acestor fapte ilicite a impus modificarea unor prevederi existente in legislatia care reglementeaza desfasurarea activita- tilor de transport rutier de persoane, transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, serviciile de transport public local, precum si activitatea de prega- tire a persoanelor in vederea ob- tinerii permisului de conducere auto, pentru a sprijini operatorii si transportatorii onesti „prin combaterea fenomenului de frauda fiscala si a altor activitati ilicite in domeniu“. 

 

Reguli noi pentru taximetristi si scolile de soferi

OUG 34/2010 modifica si completeaza Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, cea mai importanta modificare fiind cea care priveste suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului prin retinerea de catre politistii rutieri a pla- cutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare. In plus, se prevede aplicarea de sanctiuni contraventionale in cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism fara a se detine autorizat ie de transport in regim de taxi sau autorizatie de transport in regim de inchiriere.

Noul act normativ modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, stabilind ca pregatirea teoretica si practica a unei persoane in vederea obtinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii ori subcategorii a acestuia se realizeaza numai intr-o scoala de conduca tori auto autorizata, in condit iile existentei unui contract incheiat intre persoana si scoala respectiva.

 

Sanctiuni descurajatoare

Ordonanta garanteaza un mediu de afaceri concurential in domeniul transportului de persoane si creste siguranta ceta- tenilor si a calitatii serviciilor de transport oferite acestora, prin intarirea regulilor de disciplina a efectuarii activitatilor de transport de persoane. Prin noile prevederi s-a urma- rit completarea cadrului legal referitor la constatarea contraven- tiilor si introducerea unor sanc- tiuni contraventionale avand un puternic caracter disuasiv, de natura a face interventia imediata a organelor abilitate mai eficienta, atunci cand se constata savarsirea unor operatiuni ilicite de transport, in vederea descuraja rii savarsirii unor astfel de fapte.

Pentru a combate transportul ilicit de persoane, actul normativ modifica si completeaza Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, prin introducerea unui nou articol (46 indice 1) care precizeaza ca, in cazul utilizarii pentru transport a unui autovehicul fara a se detine documente valabile (autorizatie de transport, copia conforma a acesteia, licenta de traseu, dupa caz) se suspenda dreptul de utilizare a autovehiculului, prin retinerea de catre politistii rutieri a placutelor cu numerele de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu- se totodata si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *