- uncategorized
In cursul lunii februarie, Comisia Europeana a notificat acordarea prefinantarii pentru proiectul DANUBE („Retea de acces la Dunare – Deblocarea circulatiei in Europa prin dezvoltarea in Romania a unei infrastructuri de porturi TEN-T de inalta calitate in conditii economice optime. Faza studiului de fezabilitate – 2007-RO-92301-S – in domeniul retelelor transeuropene“). Acest proiect vizeaza realizarea unui studiu de fezabilitate pentru ameliorarea calitatii infrastructurii si serviciilor portuare, dar si a sigurantei si securitatii din sapte porturi incluse in reteaua TEN-T si administrate de APDF (Moldova Veche, Drobeta Turnu Severin, Calafat, Giurgiu, Oltenita, Calarasi si Cernavoda).
Proiectul DANUBE are costuri eligibile totale de 400.000 de euro, din care asistenta financiara comunitara va acoperi, printr-un grant, 50% (in februarie a fost instiintata alocarea a 100.000 de euro).
Luna viitoare, APDF va initia si implementarea proiectului WANDA (Administrarea deseurilor pentru navigatia interioara pe Dunare), ce are ca scop crearea unui concept de gestionare a deseurilor generate de nave de-a lungul Dunarii, cu o abordare transnationala coordonata, viabila din punct de vedere al mediului. Dincolo de aspectul teoretic reprezentat de conceptul unic de management al deseurilor pentru statele riverane, se are in vedere si implementarea de masuri concrete in directia protejarii ecosistemelor dunarene. Astfel, se vor cauta cele mai bune metode de tratare, colectare si eliminare a deseurilor generate de nave pe Dunare.
Avand ca termen de finalizare anul 2012, proiectul WANDA este derulat de opt parteneri europeni – Via Donau (Austria), Water Research Institute (Slovacia), KTI Institute for Transport Sciences Non Profit Ltd. (Ungaria), National Association of Radio Distress- Signaling and Infocommunications (Ungaria), Executive Agency for Maintenance of the Danube River (Bulgaria), Port Authority Vukovar – Public Institution for Management and Development of the Ports and Piers on Danube River and Danube-Sava Canal (Croatia), Directorate for Inland Waterways Plovput (Serbia) si Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati. In cadrul actiunilor incluse in proiectul WANDA, APDF Giurgiu va participa la imbunatat irea conceptului national de management al deseurilor generate de nave. In plus, APDF va fi implicata in planificare si va fi responsabila cu implementarea actiunilor pilot privind colectarea coordonata a deseurilor de hidrocarburi pe sectorul Dunarii fluviale.
Pentru WANDA, bugetul total este de 1,9 milioane de euro, cei doi parteneri romani – APDF si APDM vor participa cu 13.000 de euro, iar statul roman cu 87.500 de euro.