• uncategorized

Multe sperante se leaga de investitii publice in infrastructura si in redresarea activitatii de constructii. Astfel, in functie de evolutia sectorului construct iilor, marii producatori vor relua sau unele investitii suspendate sau vor majora sumele alocate unor noi proiecte de extindere.  

 

Lucrari la infrastructurs, asteptate de producstori

Holcim Romania estimeaza o scadere de 5% a cifrei de afaceri, pana la 237 milioane de euro, insa elvetienii afirma ca au incredere in piata locala pe termen lung si exclud un eventual exit din Romania. Producatorul de materiale de constructii a inregistrat anul trecut o scadere de 33% a cifrei de afaceri, pana la 250 milioane de euro. Reculul a depasit cele mai pesimiste previziuni de la inceputul anului trecut, cand Markus Wirth, CEO Holcim Romania, estima o diminuare de 20%, in cel mai rau caz.

„Am trecut de la ceea ce se intampla in 2008, cand fabricile de ciment nu faceau fata cererii, la 2009, cand productia a depasit cu mult cererea. Trebuie sa fim pregatiti in continuare pentru reducerea costurilor si luam in calcul punerea sub conservare a unor statii de betoane, daca va continua scaderea cererii. Din pacate, nu sunt foarte multe perspective de crestere a investi- tiilor straine, dar asteptam o revenire a economiei in al doilea semestru“, a declarat Wirth. El considera ca, daca nu vor fi incepute proiectele de infrastructura nici in semestrul al doilea, afacerile Holcim Romania ar putea sa scada cu 20% in acest an.

Vanzarile Holcim de betoane, influentate in mod direct de investit iile imobiliare, au scazut cu 50% anul trecut, in timp ce vanzarile de agregate, utilizate pentru terasamente in infrastructura, s-au redus cu 28%. „Vreau sa amintesc din nou de potentialul urias al infrastructurii. Daca s-ar investi un miliard de euro, ar fi create tntre 30.000 si 50.000 de locuri de munca. Turismul nu poate sa se dezvolte fara infrastructura, iar investit iile mari sunt pierdute pentru ca un camion pierde foarte mult timp in trafic“, a adaugat Wirth.

 

Investitii blocate de reculul sectorului imobiliar

In cadrul recentei sale vizite in Romania, Kasper Rorsted, CEO Henkel, a afirmat ca nu se asteapta la un al doilea val al crizei in regiunea Europei de Est si si-a exprimat speranta ca afacerile Henkel din Romania vor avea vanzari mai mari in acest an. „Cred ca pana in 2011 vom vedea o redresare a cererii pe piata romaneasca. Cat despre cresterile dupa iesirea din criza, pentru afacerile active la nivel local, un avans mai temperat, dar pe termen mai lung, va fi mai sanatos decat revenirea la ritmurile spectaculoase de dinainte de criza, care s-au dovedit a fi nesustenabile“, a precizat Rorsted.

Henkel Romania a raportat vanzari cu 3% mai mici in 2009 decat in 2008, cifra de afaceri fiind de 135 de milioane de euro. Henkel asteapta acum semnalele de redresare a pietei constructiilor pentru a demara o investitie de 10 milioane de euro in cea de-a treia fabrica de adezivi din Romania.

 

Turcia si Dacia – marile sperante ale siderurgistilor

Afacerile ArcelorMittal Galati au scazut anul trecut cu 58%, ca urmare a prabusirii cererii si a evolutiei similare a preturilor la tabla groasa, principalul produs al combinatului. In conditiile realizarii unei cifre de afaceri de numai 800 de milioane de euro in 2009, fata de 1,94 miliarde de euro in anul precedent, combinatul a trecut pe pierdere, dupa ce raportase un profit net de 164 milioane de euro in 2008.

Reprezentantii ArcelorMittal Galati estimeaza insa ca productia se va majora anul acesta cu peste 30% fata de minimul de 1,7 milioane de tone de otel lichid atins anul trecut, pe fondul revenirii cererii din Turcia, dar si de pe piata interna, unde sperantele se leaga mai ales de vanzarile catre Dacia. „Revenirea cererii din Turcia este puternica. In Romania, cererea si-a revenit de asemenea, insa intr-un ritm mai lent.

Chiar cu aceasta revenire a cererii din ultima perioada, in prezent lucram inca la un nivel de 35-40% sub cel din 2008“, a afirmat Thierry Le Gal, directorul general al ArcelorMittal Galati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *