• uncategorized

Piata romaneasca este din ce in ce mai educata in privinta externalizarii administrarii flotelor auto catre firme specializate si a inchirierii pe termen lung, considera expertii in domeniu. A administra sau a avea in grija o flota auto presupune ca toate aspectele ce tin de achizitie, finantare, control in exploatare si urmarire in caz de accident, pana la inchiriere si revanzare a unui autovehicul, sa cada in responsabilitatea unei companii specializate. Managementul flotei este valabil la fel de bine pentru un parc de numai cinci masini, cat si pentru o flota de 500 de vehicule.

De unde atata interes?

Cresterea interesului pentru serviciile de administrare a flotelor auto, cat si pentru inchirierea de vehicule pe termen lung, cu servicii de management incluse, este determinata de copierea modelelor de pe pietele internationale. Companiile multinationale prezente in Romania cunosc avantajele managementului auto, iar firmele autohtone incep treptat sa descopere ca uneori e mai bine sa lase masinile pe mana altora.
„Piata de afaceri este din ce in ce mai informata in privinta produselor si serviciilor de acest gen de catre mass-media de specialitate si de promovarea directa pe care firmele de profil o realizeaza produselor si serviciilor lor“, este de parere Madalina Stoica (foto), director de marketing al companiei Fleet Management Services (FMS), primul prestator profesionist de servicii de administrare flote auto prezent pe piata romaneasca.

Cifre doveditoare

Deocamdata, managementul flotelor auto este o activitate la inceput de drum in Romania. Totusi, dimensiunea parcului administrat este respectabila, iar cifra de afaceri a unei firme ce activeaza in acest domeniu se poate masura in milioane de Dolari. „Rezultatele obtinute la finele anului 2006 ne indreptatesc sa credem ca trendul pietei romanesti in privinta externalizarii administrarii flotelor auto este pozitiv si va marca o accelerare in cursul anului 2007, cand previzionam ca vom avea sub contract aproximativ 5.000 de vehicule“, considera Daniel Ivan, directorul executiv al Fleet Management Services (FMS).
Deschiderea manifestata de public pentru serviciile de administrare a flotelor auto poate fi dovedita si de noile contracte pe care le-a semnat FMS, cu firme precum Perfetti van Melle, Bricostore, Robert Bosch, Buderus Romania sau M-I Petrogas. „Acestea au adus flota pentru care FMS asigura management integral la nivelul de 2.500 de unitati, cu 85% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2005, cand dimensiunea parcului gestionat de FMS era de 1.350 de vehicule“, spune directorul executiv.
Pentru 2007, FMS pregateste lansarea de noi produse si servicii. In functie de raspandirea geografica a flotelor auto administrate, planul de dezvoltare teritoriala va continua cu deschiderea a inca 3-4 birouri in orase importante, precum Brasov, Galati, Constanta, Craiova, Pitesti, Oradea, Sibiu sau Bacau.
Pe de alta parte, firma isi propune sa lanseze in acest an un nou serviciu – training pentru conducere preventiva.

Integrarea strange competitia

Previziunile expertilor in domeniul flotelor auto sunt corecte, mai ales daca luam in calcul dificultatile survenite din alinierea la standardele impuse de Uniunea Europeana. Acestea vor determina companiile sa lase responsabilitatea administrarii flotelor auto in grija unor firme specializate.
Pe de alta parte, integrarea va strange si competitia intre firme, iar reusita va depinde de masura in care se vor putea concentra pe afacerea lor de baza, alegand solutia externalizarii activitatii departamentelor auxiliare. „Aerul vest-european resimtit de noi si pe piata romaneasca se va manifesta nu doar la nivelul cererii, ci si al ofertei. Un public-tinta mai informat, mai educat in domeniu, este mai selectiv in privinta ofertei de servicii“, considera Daniel Ivan. El este de parere ca va creste calitatea serviciilor, pe piata rezistand doar acele companii care au atat experienta cat si infrastructura necesare, resurse financiare accesibile, dar si un inalt grad de flexibilitate si apropiere fata de nevoile clientilor.

La inceput de drum

Dovada ca afacerile in domeniu sunt infloritoare sta si faptul ca Unicredit Fleet Management Romania, divizia de leasing operational si management al flotelor auto din cadrul grupului Unicredit Leasing, isi va incepe operatiunile pe piata romaneasca chiar in aceasta luna, potrivit directorului executiv, Adrian Petcu.
Unicredit Fleet Management Romania si-a propus sa ofere clientilor deja atrasi in cadrul unor contracte de leasing noi servicii, care implica de finantarea utilizarii autovehiculelor, intretinerea, livrarea, inmatricularea, administrarea anvelopelor, incheierea politelor de asigurare, consultanta si gestiunea combustibilului utilizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *