- uncategorized
Eforturile Executivului UE in directia asigurarii transparentei in ceea ce priveste informarea asupra costurilor totale pe care un pasager trebuie sa le suporte in momentul in care opteaza pentru un zbor dateaza inca din septembrie 2007. Timp de 18 luni, cu sprijinul a 15 autoritati nationale din statele membre ale UE plus Norvegia, au fost verificate 137 de platforme online de comercializare a biletelor de avion, iar pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, 115 dintre acestea au fost modificate pentru a corespunde cerintelor Comisiei.
Salt calitativ la capitolul protectiei consumatorilor
Raportul publicat luna trecuta survine unei noi verificari, care tine cont de doua noi reglementari adoptate dupa inceperea primelor investigatii, in septembrie 2007 (este vorba despre Directiva privind practicile concurentiale si Regulamentul privind serviciile aeriene). De aceasta data, au fost vizate primele sapte companii aeriene din fiecare stat membru al UE, in total fiind controlate 67 de linii aeriene mari, pe baza unei liste cuprinzand 14 cerinte, convenite in prealabil cu reprezentantii operatorilor.
Acest control suplimentar, derulat in martie 2009 sub forma achizitionarii de bilete de catre cumparatori independenti, s-a soldat cu acordarea a 52 de asa-numite „certificate de sanatate“, care atesta ca operatorii respectivi nu recurg la practici inselatoare ori s-au angajat sa renunte la astfel de practici, daca acestea au fost identificate.
Potrivit Comisiei, rezultatele verificarilor ilustreaza un „salt calitativ“ in ce priveste protectia consumatorilor. „Transparenta totala la nivelul preturilor reprezinta o obligatie instituita prin regulamentul european privind serviciile aeriene. Este datoria liniilor aeriene sa generalizeze aceste standarde inalte, respectiv datoria noastra sa ne asiguram ca toti respecta aceleasi reguli. Acest lucru este primordial pentru orice consumator care doreste sa compare preturile mai multor linii aeriene si sa faca o alegere in cunostinta de cauza“, a declarat Antonio Tajani, comisarul european pentru Transport.
Supraveghere continua
Meglena Kuneva, comisarul european pentru Protectia Consumatorilor, a subliniat ca verificarile derulate in sectorul transporturilor aeriene au avut rezultate pozitive concrete, prin remodelarea platformelor online de comercializare a biletelor, ceea ce atrage obligatia de a adopta noi masuri. „Nu este insa loc de automultumire si nu e cazul sa ne oprim aici, mai sunt inca multe de facut. Aceasta ancheta paneuropeana a demonstrat ca este eficienta si poate sa duca la rezultate concrete. Pasul urmator va fi incheierea unui acord la nivel sectorial si continuarea monitorizarii“, a declarat Kuneva.
Acordul sectorial mentionat de comisarul pentru Protectia Consumatorilor este in curs de elaborare si va avea forma unui angajament al operatorilor aerieni privind respectarea unor standarde convenite de comun acord. In cadrul acordului, operatorii ar urma sa accepte si supravegherea respectarii standardelor de catre una sau mai multe entitati independente. Aceasta monitorizare ar putea fi asigurata de autoritati din fiecare stat membru, avand in vedere intentia Comisiei Europene de a prezenta in cursul acestei luni o comunicare privind aplicarea legislatiei din sectorul aerian, cu scopul consolidarii activitatii retelei autoritatilor nationale in directia aplicarii normelor comunitare.
Trei nume autohtone in lista operatorilor cinstiti
Intre cei 52 de operatori care au primit certificate de sanatate in urma verificarilor Comisiei, se numara si trei companii romanesti. Prezenta principalelor linii aeriene autohtone in randul operatorilor „cinstiti“ este cu atat mai onoranta cu cat lista publicata de Comisie nu include o serie de nume grele la nivel international.
Companii aeriene care respecta toate standardele si care isi vor mentine paginile de internet la acest nivel: Air Malta, Blue1, bmi, bmibaby, Estonian Air, Finnair, Iberia, Malmö Aviation, SAS, Sata Air Açores, Sata International, Spanair, TAP, Tarom, TUIfly, Virgin Atlantic.
Companii aeriene care au abordat deja problemele identificate sau care si-au exprimat intentia de a le rezolva pentru a respecta toate cerintele: Adria Airways, Aegean Airlines, Aer Arann, Aer Lingus, Air Berlin, Air Europa, Air One, Alitalia, Austrian Airlines, Binter Canarias, Blue Air, Brussels Airlines, Bulgaria Air, Carpatair, Cimber Sterling, Condor, Cyprus Airways, Cyprus Turkish Airlines, Czech Airlines, Delta Air Lines, EasyJet, Finncomm Airlines, Flybe, LOT, Lufthansa, Luxair, Malév Hungarian Airlines, Meridiana Air, Norwegian Air Shuttle, Pegasus Airlines, Ryanair, Skyways, Swiss, transavia.com, VLM Airlines, Wizz Air.