- uncategorized
Pentru realizarea acestei evaluari, esantionul investigat a fost format din firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul initierii acestor proceduri. Coface s-a bazat pe datele furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului asupra situatiei firmelor insolvente atat in anul 2008, cat si in primul trimestru din 2009.
La finele anului trecut, 14.489 de companii erau in diverse stadii de insolventa – 6.022 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.
Constructiile, cel mai riscant sector
La fel ca in anii anteriori, comertul se afla pe primul loc ca numar de insolvente, insa este de remarcat rocada intre comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul (aflat pe pozitia secunda in clasamentul din 2007). In acest sector, orientarea accelerata a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri a dus la disparitia unui numar mult mai mare de mici comercianti. Tinand cont de faptul ca 2008 in ansamblu a fost un an bun din punct de vedere al consumului, companiile de comert cu ridicata si distributie care s-au reorientat catre marii comercianti au avut rezultate mai bune, fapt ilustrat si de diminuarea numarului de insolvente in aceste domenii de activitate.
Constructiile reprezinta sectorul cel mai afectat de falimente in 2008, cu o crestere de 56,29% fata de 2007. Studiul Coface remarca faptul ca, incepand cu a doua jumatate a anului 2008, comportamentul de plata al companiilor din constructii s-a inrautatit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finantarilor.
In topul primelor cinci sectoare falimentare se afla sectorul dedicat transporturilor care, alaturi de cel al industriei mobilei a devansat agricultura si industria alimentara. Potrivit Coface, avansul sectorului transporturilor pe primele pozitii in topul falimentelor se datoreaza efectelor globale ale crizei economice, resimtite la nivelul transportatorilor in principal prin reducerea semnificativa a comenzilor de transport ca urmare a restrangererii activitatii economice a clientilor traditionali. In 2008, s-au inregistrat 811 cazuri de falimente in acest sector, cu 12,71% mai multe decat in 2007.
Anul trecut, intr-o analiza similara privind evolutia numarului falimentelor din primul semestru, problemele transportatorilor erau atribuite de Coface in special cresterii costurilor cu combustibilul. Desi de atunci pretul carburantilor a scazut, autorii studiului considera ca transportatorii au de facut fata unei continue cresteri a costurilor operationale, acesta fiind motivul cresterii numarului falimentelor in acest sector in a doua jumatate a anului trecut.
Estimari pesimiste pentru 2009
Fata de 2007, cand erau inregistrate in diverse stadii de insolventa 14.104 companii, anul trecut nu s-a constatat o crestere masiva a numarului falimentelor, insa pentru acest an estimarile sunt mult mai pesimiste. Numai in primele trei luni ale acestui an, alte 5.173 de companii au intrat sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura insolventei. Aceasta cifra, in crestere cu 58% fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara din 2008, confirma tendinta de inrautatire a situatiei companiilor romanesti, pe fondul agravarii efectelor crizei economice globale.
„Agravarea crizei economice in Romania, lipsa unor masuri reale pentru relansarea economica promovate de autoritatile guvernamentale si restrangerea resurselor de finantare vor duce la o inrautatire severa a comportamentului de plata a companiilor.
Estimam ca, pana la sfarsitul anului, cel putin 20.000 de companii vor intra in starea de insolventa“, a precizat Cristian Ionescu, General Manager Coface Romania.