- uncategorized
Proiectul Container Liner Service Danube (COLD) va avea ca rezultat infiintarea unei curse Constanta-Krems, prin care se spera crearea unei noi piete in Europa Centrala si de Sud Est.
Inaugurarea liniei fluviale va avea loc pana la sfarsitul acestui an, prin operarea unei curse-pilot, urmand ca de la inceputul anului 2007 aceasta cursa sa devina regulata.
Studiul a fost finantat in intregime de partea austriaca, autoritatile romane contribuind cu informatiile necesare, dar si cu munca unui expert desemnat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
La seminarul de la Constanta au fost prezenti Otto Schwetz, presedintele companiei vieneze TINA si presedinte din partea Uniunii Europene al Coridorului VII Pan-European (Dunarea), si Manfred Seitz, directorul general al companiei Via Donau, realizatoarea studiului de fezabilitate. Din partea romana au fost prezenti Mircea Banias, directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime SA Constanta si Alexandru Capatu, reprezentant al MTCT.
Oficialii austrieci au declarat ca proiectul COLD vine in intampinarea operatorilor de transport central-europeni, foarte interesati de marfurile din Extremul Orient si in special din China. in prezent, singura poarta de intrare a marfurilor asiatice in Europa Centrala este coasta nordica a continentului (cu porturi ca Rotterdam, Hamburg s.a.). Odata cu deschiderea liniei fluviale Constanta-Krems, portul romanesc devine automat unul dintre cele mai importante de pe continent, prin spargerea monopolului detinut de porturile nordice.
Austria, Slovacia si Ungaria capata astfel deschidere la Marea Neagra, proiectul COLD impulsionand comertul cu tarile asiatice, in conditiile in care costurile operatorilor vor scadea cu 10 pana la 20%. „Este destul de greu sa dezvolti o afacere noua, pe o piata noua”, a declarat Manfred Seitz, care a apreciat ca proiectul implica un anumit grad de risc, desi rezultatele studiului de fezabilitate s-au dorit a fi exhaustive pentru toti cei implicati sau interesati.
Austriecii sustin insa ca operatorii din tara lor au numai de castigat din alegerea liniei Constanta-Krems, in detrimentul porturilor nordice. In prezent, atat partea romana cat si cea austriaca fac demersuri pentru gasirea unor operatori care sa efectueze curse fluviale de containere pe relatia Constanta-Krems.
Un rol hotarator in realizarea acestui proiect l-a avut cresterea fulminanta a traficului de containere din portul romanesc.
Potrivit studiului COLD, Constanta este al noualea port ca marime din lume, dar se afla detasat pe primul loc la procentele de crestere ale traficului de containere: 224% in perioada 2001-2004 si 97% in perioada 2004-2005. De altfel, studiul de fezabilitate a cuprins si o simulare prin care containerele care intrau in Austria prin porturile din nordul continentului au fost introduse prin Constanta.
In urma analizelor, s-a stabilit ca pentru importul unui container din Shanghai prin Constanta, costurile se reduc cu 10%, iar timpul de tranzit este egal cu cel pentru ruta prin nordul Europei.
Mai mult, pentru operatiunile de export s-a calculat o reducere a costurilor de operare de 20% prin utilizarea liniei Krems-Constanta. „Exista un potential urias de utilizare a acestui tip de transport, toti actorii din lantul logistic fiind interesati”, a explicat Seitz, care crede ca prin lansarea proiectului COLD „s-a spart gheata” in domeniul transportului dunarean paneuropean.
Impactul liniei Constanta-Krems presupune mai mult decat deschiderea unei porti catre Asia: Otto Schwetz a vorbit si despre oportunitatile turistice uriase din aceasta zona.
Daca in 1992 pe Dunare existau 30 de nave pentru pasageri, acum sunt 122, iar pana in 2012 se asteapta dublarea numarului acestora.
In aceste conditii, Portul Constanta este obligat sa ia in calcul implicarea in turismul fluvial si maritim european.
Potrivit directorului APM Constanta, Mircea Banias, in cadrul seminarului s-a discutat si despre celelalte mari proiecte pe care austriecii intentioneaza sa le deruleze in principalul port romanesc, cum ar fi ridicarea unui terminal de biodiesel.
Discutiile au avut un caracter general si preliminar, dar este cert faptul ca Austria isi va consolida pozitia de cel mai mare investitor occidental in Romania. Pentru a-si promova bunele intentii, delegatii austrieci au anuntat deja ca incepand din septembrie 2007 se vor organiza la Constanta „zilele vieneze”.