• uncategorized

Nava “Gulizar Ana” (foto), de 3.180 tdw, ancorata la una dintre dane pentru a incarca laminate s-a dezechilibrat brusc, dupa ce la bordul ei au fost incarcate patru role de tabla cu o greutate totala de 70 de tone.

Vaporul s-a inclinat periculos spre tribord, la aproape 60 de grade, si s-a “rezemat” de o macara plutitoare de langa cheu.

Nu s-au inregistrat victime in randul celor 12 membri ai echipajului, toti de nationalitate turca.

Cauza inclinarii navei nu a fost pe deplin elucidata, dar reprezentanti ai Capitaniei Galati si Administratiei Portuare a Dunarii Maritime sunt de parere ca echipajul vaporului a efectuat o manevra gresita.

Se pare ca vina apartine capitanului, care ar fi ordonat debalastarea navei intr-un mod nefericit, concomitent cu operatiunile de incarcare.

Pentru redersarea navei turcesti au fost aduse in port macaraua Cormorant, cu o capacitate de ridicare de 500 tone, si remorcherul Fonda, nave aflate sub pavilion olandez.

Operatiunile de echilibrare au fost laborioase, pentru ca exista pericolul poluarii Dunarii cu scurgeri de carburanti de la cargoul inclinat (din acest motiv s-a dispus drenarea rezervoarelor intr-o barja speciala).

Gulizar Ana a fost repusa pe chila dreapta abia pe 21 septembrie, dupa ce i-a fost golita cala si s-a reusit rebalastarea navei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *