• uncategorized

Probabilitatea mentinerii impozitelor din acest an (al caror cuantum se regaseste in tabelul alaturat) este cu atat mai mica, avand in vedere ca, in aprilie, Ministerul Transporturilor a supus dezbaterii publice un proiect de Hotarare a Guvernului privind aprobarea nivelurilor impozitului pe mijloacele de transport aplicabile in anul fiscal 2009. Respectivul proiect de act normativ a fost dezbatut in cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul ministerului de resort in luna mai, fiind in cele din urma avizat favorabil cu unanimitate de voturi.

Totusi, din mai si pana la sfarsit de noiembrie nu s-a ajuns la la etapa adoptarii. Astfel, potrivit site-ului Camerei Deputatilor, Legea 571/2003 privind Codul Fiscal a fost modificata in cursul anului 2008 de catre Guvern prin cinci ordonante de urgenta si o hotarare (OUG 50, 51, 91, 94 si 127, respectiv HG 664), insa niciunul dintre aceste acte normative nu face referire la impozitele aplicate mijloacelor de transport.

Noua grila de impozitare mai poate fi introdusa in Codul Fiscal in decursul acestei luni, o manevra inteligenta de pasare a unei decizii nepopulare catre un nou Executiv. Pe de alta parte, este posibil ca noile impozite sa fie cunoscute abia dupa 1 ianuarie 2009, nu numai din cauza instalarii unui alt Guvern, ci si intrucat se preconizeaza introducerea unor grile diferentiate pentru camioanele angajate exclusiv in trafic intern, respectiv cele care fac si curse in strainatate. Astfel, in proiectul de HG prezentat in aprilie, se mentiona ca impozitele vor fi diferentiate in functie de modul de utilizare a vehiculului, pana la sfarsitul lunii martie 2009 transportatorii urmand sa declare daca vehiculele vor efectua macar o cursa internationala.

De pe urma intarzierilor si incertitudinilor legate de impozite, cei care au de suferit sunt, in ultima instanta, transportatorii. Din nou, ca si anul trecut, cand OUG 155/2007 a fost adoptata pe ultima suta de metri, vor fi date peste cap bugetele de venituri si cheltuieli pentru noul an. Iar o crestere a impozitelor de cel putin 20%, daca nu chiar mai mult, poate atarna greu in balanta.

Din pacate, este dificil de anticipat cat de mult vor creste impozitele: nivelurile prevazute in proiectul de HG supus dezbaterii publice in aprilie nu mai pot fi luate in calcul, intrucat se bazau pe un curs de schimb de 3,45 lei pentru un euro, estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru 2009. Intre timp, leul s-a devalorizat cu vreo 10%, iar estimarile CNP se tot modifica de la o luna la alta – in septembrie se preconiza un curs de schimb mediu de 3,55 lei pentru un euro, iar la sfarsit de octombrie s-a plusat la 3,60 lei/1 euro, inca sub cursul oficial actual al BNR… Daca impozitele valabile anul viitor se vor recalcula pe baza unui nivel al cursului de schimb de 3,80 lei pentru un euro, apropiat celui actual, numai din deprecierea monedei nationale ar rezulta o crestere de aproape 16%. Mai tine cureaua?

 

(A.V.)  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *