- uncategorized
Eliminarea impozitului minim, modificarea impozitului forfetar sau taxarea averilor mai mari de 500.000 de euro sunt cateva dintre masurile propuse de Ministerul Finantelor, cu scopul vadit de a face fata „provocarilor bugetare“ din acest an. Astfel, Ministerul Finantelor a anuntat ca intentioneaza sa modifice Codul Fiscal in urmatoarele doua luni, avand ca obiectiv principal reglementarea zonelor cu probleme in ceea ce priveste evaziunea fiscala. „Vom emite o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, iar dupa aceea vom republica legea cu toate modificarile din ultimii ani. Ne intereseaza in primul rand zonele cu evaziune fiscala“, a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Codul Fiscal nu a mai fost republicat din anul 2003, iar de atunci a suferit foarte multe modificari.
Microintreprinderile nu mai au parte de tratament diferit
Una dintre noile masuri pe palierul fiscalitatii vizeaza plata impozitului pe profit de catre microintreprinderi, adica acele companii care au cel mult noua angajati si venituri anuale de pana la 100.000 de euro. Statisticile au indicat ca anul trecut erau inregistrate 280.000-300.000 de microintreprinderi, acestea urmand sa fie impozitate incepand din acest an la fel ca orice alta firma, prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului. Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.
Fara prelungirea acestei prevederi si p e n t r u 2010, dispare din Codul Fiscal orice referire la microintreprinderi. „De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si s-a introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim“, a declarat ministrul Vladescu.
Bonusuri pentru plata in avans si penalitati mai mici pentru intarzieri
Ministrul Finantelor a aratat ca ar putea fi luate in considerare si propunerile deputatului PNL Daniel Chitoiu privind aplicarea unui bonus pentru plata la termen sau in avans a obligatiilor bugetare, precum si diminuarea penalitatilor de intarziere la plata impozitelor si a taxelor, desi aceasta ultima masura nu reprezinta in acest moment o prioritate. Anterior, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a declarat ca reducerea penalitatii de intarziere la plata taxelor si impozitelor de catre contribuabili, de la 0,1% la 0,05% pe zi, ar putea fi una dintre masurile care vor fi introduse in Codul Fiscal.
El a precizat ca nu a fost inca luata o decizie in acest sens, masura urmand sa fie analizata de catre expertii Ministerului Finantelor. Intr-o forma initiala, propunerea deputatului PNL Daniel Chitoiu prevedea reducerea nivelului penalitatii chiar pana la 0,03% pe zi. Acest nivel a fost respins de comisiile parlamentare de buget-finante, care au aprobat ulterior un nivel al penalitatii de 0,05% pe zi. Plenul Parlamentului a respins insa in prima parte a lunii ianuarie reducerea penalitatii la 0,05% pe zi.
Impozit forfetar, din al doilea semestru
Impozitul minim, introdus in 2009 din dorinta de a corecta o anomalie sesizata in statisticile privind activitatea firmelor din Romania (in perioada 2005- 2007, din totalul de 617.000 de firme inregistrate, 242.000 au declarat ca au inregistrat pierderi, dar au continuat sa functioneze) va fi aplicat intr-un mod diferit in acest an. „Prima sarcina pe care i-am dat-o ministrului Finantelor a fost sa regandeasca impozitul minim aplicat acum. Acesta trebuie reorientat si restrans doar spre acele domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta, cum ar fi industria hoteliera, restaurante.
Cam acolo, peste tot in lume, se aplica acest tip de impozit forfetar. Ce avem noi este impozitul minim care, cred eu, si-a epuizat resursele“, a afirmat premierul Emil Boc. Astfel, impozitul minim ar putea fi inlocuit cu impozitul forfetar incepand cu semestrul al doilea al anului, insa numai pentru anumite domenii de activitate, a declarat, recent, Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
„Se intentioneaza ca in semestrul al doilea sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat“, a spus vicepresedintele ANAF. Aplicarea impozitului forfetar ar urma acum sa afecteze 26 de tipuri de servicii prestate populatiei (afaceri precum restaurante, sali de fitness sau saloane de infrumusetare).
Asistenta de la FMI pentru o noua legislatie fiscala
Fiscul vrea sa impoziteze si averile persoanelor foarte bogate, suspectate de evaziune fiscala din cauza imposibilitatii justificarii veniturilor. „Este vorba despre impozitarea acelor persoane foarte bogate care nu au nicio justificare a veniturilor, dar, de exemplu, au vila in Dorobanti. Se doreste identificarea celor mai bune solutii pentru colectarea impozitelor si taxelor de la astfel de persoane. Deocamdata, nu avem cadrul legal pentru impozitare“, au explicat surse din cadrul ANAF.
ANAF a solicitat deja de la FMI asistenta pentru elaborarea legislatiei si, potrivit surselor, o echipa de asistenta tehnica a FMI, diferita de cea responsabila cu evaluarea acordului stand-by, va face intr-o prima etapa evaluarea legislatiei actuale, iar apoi va formula recomandari pentru elaborarea unor noi prevederi legislative. Impozitarea averilor mari a fost un subiect intens dezbatut in ultima perioada, dupa ce deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a depus o propunere legislativa pentru instituirea din acest an a unui impozit anual de 0,5% asupra valorii nete a averilor ce depasesc pragul de 500.000 de euro.