• uncategorized

Impozitul pe profit nu va mai fi plstit anticipat

Premierul Emil Boc a anuntat luna trecuta amanarea obligativita- tii de a plati anticipat impozitul pe profit. Executivul a cedat, astfel, unei solicitari din partea asociatiilor de afaceri, care au sustinut ca aceasta decizie ar accentua cercul vicios a lipsei lichiditatilor din perioada de criza, cu efecte devastatoare asupra agentilor economici. Reprezentantii mediului de afaceri au motivat ca plata anticipata a impozitului pe profit ar amplifica efectele negative ale crizei economice si ar putea trimite in faliment mii de firme.

Potrivit unei legi elaborate in anul 2007, incepand de anul acesta firmele ar fi trebuit sa achite anticipat impozitul pe profit, in rate trimestriale reprezentand un sfert din valoarea impozitului pe profit achitat in anul anterior si actualizat cu rata inflatiei. Prima scadenta ar fi fost data de 25 aprilie, cand firmele ar fi trebuit sa achite un sfert din impozitul aferent profitului inregistrat in 2009, suma majorata cu 3,5% pentru a tine cont de inflat ie. O alta facilitate anuntata de seful Executivului se refera la situatia in care o firma achita o parte din datoriile catre stat: suma respectiva va fi scazuta din debitul principal – si nu din penalitati, ca acum – pentru a preveni acumularea de noi restante la plata.

„Practica actuala este urmatoarea: ai o datorie, mergi s-o platesti si prima data iti scade din penalitati ceea ce platesti, dar principalul merge in continuare si produce penalitati, ajungand la faliment sau insolventa. Am cerut Ministerului Finantelor sa analizeze ca, atunci cand platesti o datorie, nu in mod obligatoriu sa-ti taie doar datoriile pe care le ai din penalitat i, ci sa-ti taie din datoria principala, pentru ca aceea este produca toare de penalitati si dobanzi“, a explicat premierul. Premierul a cerut Ministerului Finant elor Publice (MFP) sa ia si alte masuri in folosul intreprinzatorilor, una dintre acestea constand in compensarea datoriilor acestora la stat cu banii pe care ei trebuie sa-i incaseze de la buget.  

 

Contre privind plata TVA

Senatul a aprobat un proiect legislativ care prevede plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in maxim 30 de zile de la data incasa rii facturii si nu la emiterea facturilor. Potrivit noii modificari a Codului Fiscal, „orice persoana trebuie sa achite TVA organelor fiscale in termen de 30 de zile de la data incasarii facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate“. Propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in plenul Camerei Deputatilor, insa deja a fost contestata de reprezentantii Guvernului.

Astfel, Gratiela Iordache, secretar de stat in MFP, a subliniat ca masura nu poate fi implementata intruc~t contravine Directivei Europene 112/2006/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata si ar determina diminuarea veniturilor bugetare. „Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumatate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor Publice nu sustine adoptarea actului normativ“, a declarat Iordache. Secretarul de stat a adaugat ca, in contextul in care indisciplina financiara intre agentii economici ar trebui suportata de stat, cresterea sarcinilor administrative atat pentru organele fiscale, cat si pentru agen- tii economici ar determina aparitia unor fenomene evazioniste. Senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre initiatorii propunerii legislative aprobata de Senat, a respins toate argumentele prezentate de reprezentanta MFP, sustinand ca masura reprezinta un semnal pe care Parlamentul trebuie sa-l dea, pentru a evita ca intreaga economie nationala sa intre in colaps.

„In conditiile in care ne dispar comerciant ii, adica subiectii impozabili, nu vom mai avea cui sa cerem sa plateasca TVA inainte de incasarea facturii. Mediul privat este ca o lamaie din care au mai ramas foarte putine picaturi de stors“, a spus Urban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *