• uncategorized

Amanarea a fost reglementata printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care include si unele modificari ale noului Cod Rutier. Spre exemplu, pentru simplificarea unor proceduri, Guvernul a decis introducerea procedurii de constatare amiabila a accidentului de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.

Aceasta procedura se poate aplica daca s-au produs pagube materiale a caror despagubire este asigurata prin polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, accidentul nu s-a produs ca urmare a savarsirii unei fapte de natura penala sau pentru care se aplica sanctiuni complementare, cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate in accident si-a recunoscut vinovatia in producerea accidentului de circulatie si detine asigurare obligatorie de raspundere civila, iar conducatorii autovehiculelor implicate in accident au completat si semnat fara obiectii un formular de constatare amiabila de accident. Acest formular de constatare va fi distribuit de catre societatile de asigurari odata cu polita RCA.

In caz de accident, formularul completat si semnat de cei implicati va fi predat societatii de asigurare care a eliberat polita, aceasta fiind obligata sa verifice indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru o astfel de procedura, atestand, dupa caz, validitatea sau nulitatea constatarii amiabile a accidentului.

In acelasi timp, Executivul a decis ca autovehiculele nu vor mai fi radiate in momentul vanzarii, urmand sa fie inmatriculate permanent, iar numarul de inmatriculare va ramane neschimbat daca vanzatorul si cumparatorul se inteleg asupra acestui aspect.

Ordonanta stabileste si sanctiuni pentru nerespectarea interdictiilor de circulatie de catre conducatorii de vehicule cu tractiune animala, fiind interzisa circulatia acestor vehicule pe drumurile europene si autostrazi.

Cuantumul sanctiunii va fi de minim doua sau trei puncte-amenda (un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie), iar sanctiunea maxima va fi confiscarea vehiculului.

O alta noua prevedere se refera la utilizarea pe autostrada a benzii de urgenta. Potrivit ordonantei, este interzisa utilizarea acestei benzi pentru circulatia sau stationarea nejustificate.

Sanctiunile sunt de 4 sau 5 puncte-amenda, la care se adauga trei puncte de penalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *